Иран екзекутира трима мъже, осъдени на смърт, обвинени за убийството на служители на силите на реда по време на протестите, започнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини миналата година, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Маджид Каземи, Салех Мирхашеми и Сайед Ягуби са били признати за виновни за "война срещу Аллах". Те са извършили престъплението си по време на протест в град Исфахан, съобщи агенцията на иранската съдебна власт Мизан онлайн. Според обвиненията, тримата са убили полицай и двама служители на паравоенната група "Басидж".

Тримата бяха арестувани през ноември и осъдени на смърт през януари. Те са признати за виновни и в членство в "незаконни групи, имащи намерение да посегнат на сигурността на страната, както и за заговор, водещ до престъпления срещу вътрешната сигурност", добавя същият източник.

Правозащитни организации заявиха, че тримата са били подложени на изтезания, принудени да признаят вината си по телевизията и не са получили справедлив процес, припомня АП.

С обесването на тримата мъже, общият брой на иранците, екзекутирани във връзка с протестите, стана седем, съобщава Фрас24. Двама от тях бяха екзекутирани през януари, след като бяха признати за виновни за убийството на паравоенен по време на протестите.

Протестите в Иран започнаха след смъртта на младата Махса Амини на 16 септември миналата година. Тя почина три дни, след като беше задържана от иранската нравствена полиция за неспазване на строгите ислямски правила за облекло. По време на протестите хиляди иранци бяха арестувани и стотици убити, включително десетки служители на силите за сигурност.

Според "Амнести интернешънъл" всяка година Иран екзекутира повече осъдени на смърт от която и да е друга страна в света, с изключение на Китай.

Властите в Иран са обесили 75 процента повече хора през 2022 г. в сравнение с предходната година, съобщиха в съвместен доклад през април базираната в Норвегия организация за правата на човека в Иран (IHR) и базираната в Париж "Заедно срещу смъртното наказание".

Най-малко 582 души са били екзекутирани в Иран миналата година, което е най-големият брой екзекуции в страната от 2015 г. и доста над 333-те, регистрирани през 2021 г., казаха двете групи.

Но неистовото темпо на екзекуциите през 2023 г. не се е забавило, като IHR наскоро преброи над 220 екзекуции досега тази година.

По-рано този месец ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк алармира за "отвратителните" резултати на Иран тази година, като средно повече от 10 души биват убивани всяка седмица.