Жителите на град Филаделфия (щата Пенсилвания, САЩ) са уведомени, че трябва да пият само бутилирана вода след разлив на химикали в река Делауеър в съседния окръг Бъкс, предаде Асошиейтед прес.

Здравните власти на окръг Бъкс съобщиха, че късно вечерта в петък при теч в химическия завод "Тринсео Алтуглас" (Trinseo Altuglas) в градчето Бристол в реката са се излели между 8100 и 12 000 галона латексов разтвор за довършителни работи на водна основа.

Длъжностните лица заявиха, че той не е токсичен за хората и че в окръга не са докладвани неблагоприятни последици за здравето, предава БТА.

Властите във Филаделфия също информираха, че няма признаци за замърсяване на градската вода, но служителите "не могат да бъдат 100 процента сигурни", че следите няма да се появят в неделя следобед, заяви Майк Карол, заместник-управляващ директор на Службата за транспорт, инфраструктура и устойчиво развитие на Филаделфия.

Поради тази причина хората са били предупредени да използват бутилирана вода за пиене или готвене, за да се сведе до минимум всеки риск.

Старши вицепрезидентът на "Тринсео" по производството и инженерните въпроси Тим Томас каза пред местни медии, че материалът не представлява риск за хората.

В пречиствателните станции в района са взети необходимите мерки и се очаква ситуацията да се нормализира в понеделник (американско време).