В района на руския град Туапсе в Краснодарския край е въведен режим на повишена готовност заради разлива на нефтени продукти в акваторията на Черно море, съобщи оперативният щаб, цитиран от ТАСС.

Нефтеното петно е на около 800 метра от брега в района на дълбоководен изходен канализационен колектор, се посочва в съобщението.

На място се извършват дейности по ликвидиране на последиците от изхвърлянето на нефтопродукти. Работят 75 души и 22 единици техника, 8 от които са плавателни средства.

Открити са няколко нефтени петна и всяко от тях се обработва с абсорбент.

На най-близкия до разлива плаж също се работи по наблюдение на бреговата линия. Заплаха от разпространение на нефтеното петно към плажа няма.

Следствените органи и прокуратурата са започнали проверка по случая, взети са проби с морска вода за установяване на показателите на замърсяването.

Говорителка на междурегионалното следствено управление по транспорта съобщи, че по предварителни данни, на 23 май по радиовръзка е постъпило съобщение от морския буксир за дрейфуващо нефтено петно в югозападно направление в Черно море по посока на морското пристанище Туапсе.

Предварително е установено, че изхвърлянето на съдържащо нефт вещество може да е станало през дълбоководен колектор.

Регионът е популярно място за лятна почивка на руснаците, а Туапсе е разположен северно от курортния град Сочи, отбелязва Ройтерс.

Някои местни жители се оплакаха пред местни медии от остра миризма на химикал и публикуваха в социалните медии кадри, на които се виждат вълнички от тъмна морска вода на брега.