Израелските власти и неправителствени организации разчистват средиземноморското крайбрежие на страната след един от най-мащабните разливи на петрол в историята й, предаде Франс прес.

Десетки и може би стотици тонове битум са изтекли от минаващ кораб, сочат първоначални данни на министерството на околната среда.

Замърсяването е определено като една от най-тежките екологични катастрофи в историята на страната, засегнало близо 200-километровата плажна ивица на Израел.

Поради замърсяване на плажовете и на Средиземно море министерствата на околната среда, здравеопазването и вътрешните работи прикани гражданите до ново нареждане да не посещават плажовете, за да се къпят или спортуват там. Рестриктивната мярка бе наложена, след като природозащитници съобщиха за глобуси черен катран на брега на Израел миналата седмица.

Служители от екологичното министерство, армейски екипи, цивилни специалисти и обществени дейци обиколиха крайбрежието на страната, за да събират петролните продукти, изхвърлени по плажовете.

В почистването на плажния комплекс Ашдод южно от Тел Авив се включиха премиерът Бенямин Нетаняху и министърката на околната среда Гила Гампиел.

"Това събитие и други подобни по света показват до каква степен е от решаващо значение да обърнем гръб на енергията от замърсяващи източници в полза на тази от възобновяеми", заяви Гила Гампиел.

Силни ветрове и необичайно високи вълни удариха миналата седмица бреговете на Израел, изхвърляйки тонове гудрон на плажовете - от Рош Ханикра край Ливан до Ашкелон на границата на ивицата Газа.

На плаж край Ашкелон бе открито тялото на ивичест кит - от втория по големина вид китове в света - дълго близо 17 метра. Правителствени експерти взеха проби от трупа, който после бе заровен в пясъка на плажа с помощта на багер и булдозер. Израелското природозащитно ведомство обаче заяви, че смъртта на животното не е свързана със замърсяването с гудрон, защото 25-тонният мъжки екземпляр бил умрял две седмици преди инцидента.