Главната прокуратура на Германия обяви, че е спряла опит за държавен преврат в страната. Германската полиция е задържала 25 членове на крайнодясна "терористична група", планирала преврата с щурм на Бундестага с малка въоръжена група, създаване на условия, които да провокират гражданска война, атака на електроцентрали и сваляне на федералното правителство.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г. Разследването е започнало през август, а заговорът е започнал миналия ноември.

Арестуваните членове на организацията "Граждани на Райха" са заподозрени в "извършване на конкретна подготовка за нахлуване в парламента на Германия на малка въоръжена група. Целта им била насилствено да премахнат съществуващия държавен ред в страната", се казва в съобщението на прокуратурата.

Снимка: АР/БТА

"Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи", коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за "обширна антитерористична операция".

Снимка: АР/БТА

Полицейската спецакция е започнала тази сутрин в 6 ч. Около 3000 служители са извършили обиски на 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия срещу привърженици на така нареченото движение "Граждани на Райха". От 25 арестувани мъже и жени, 24 са от Германия, а един е руски гражданин, заподозрени в подкрепа на организацията. Един арест е извършен в Австрия и един в Италия. Има още 27 заподозрени, че членуват в престъпната клетка. Разследващите предстои да установят дали са подготвяни действия, представляващи държавна измяна, посочи прокуратурата.

Снимка: АР/БТА

До момента се знае, че терористичната организация е била голяма и с много разклонения, включвала наследник на пруските принцове, политик, високопоставени военни и войници от специалните сили на Министерството на отбраната. Говорител на германското военно контраразузнаване потвърдил за ДПА, че сред заподозрените има военен от Бундесвера и неколцина резервисти.

Арестът на наследствения княз на рода Ройс-Хайнрих Тринайсети

Снимка: АР/БТА

"Граждани на Райха" са имали почти готова структура за управление. Създали "съвет", подобен на правителство, както и военно крило. Активно набирали поддръжници, включително и в правоохранителните органи - армията и полицията. Съзаклятниците, сред които и бивш депутат от "Алтернатива за Германия", дори били определени хората, които да заемат ключови министерски постове в революционното правителство. В плановете на заговорниците са влизали и убийства. Обсъждани били и преговори с чужди правителства, без да се посочват към момента публично.

Според прокуратурата идеите на заговорниците са се основавали и на т.нар. QAnon теория на конспирацията, която е широко разпространена сред привържениците на Тръмп в САЩ. Те считат, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за "освобождението" на страната е необходима незабавна намеса на "Алианса" - тайно дружество с техническо надмощие над "дълбокото" ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

По данни на германските власти заподозрените, главно наследственият княз на рода Ройс-Хайнрих Тринайсети, подпомагани от руската гражданка Виталия Б., се свързали с представители на Русия, но не получили одобрението на Москва, съобщава ТАСС.

Задържанията на десни конспиратори в Германия се случват редовно. Въпреки това, както отбелязват германските издания, настоящата операция се определя като една от най-големите в историята на страната.