Москва е готова да изведе войските си от Сирия, ако бъдещите власти в Дамаск вземат такова решение, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизионните канали РТ, "Ал Арабия" и "Скай нюз Арабия", откъс от което, на арабски език, показа днес руски канал, предаде ТАСС.

"Тези, които се намират незаконно на територията на друга държава, в този случай на територията на Сирия, трябва да напуснат този регион и това се отнася за всички държави", каза руският президент. "Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече няма нужда от присъствието на руски въоръжени сили в тази страна, това ще се отнася и за Русия", подчерта Путин.

Руският държавен глава каза още, че Москва осъжда нападението срещу саудитски нефтопреработващи предприятия, независимо кой стои зад него. Той допълни, че нападенията срещу танкери и нефтената инфраструктура в региона на Персийския залив няма да унищожат сътрудничеството между Русия и арабските страни, включително и в рамките на сделката ОПЕК+.

Путин подчерта, че Москва е в постоянен контакт с ръководството на Обединените арабски емирства, защото тази страна играе важна роля в решаването на проблемите в региона. Руският лидер каза, че Русия гледа на Саудитска Арабия като на приятелска държава. "Създадох добри отношения с краля, както и с престолонаследника и отношенията ни практически се развиват във всички направления", подчерта Путин.

Идната седмица руският президент ще осети ОАЕ и Саудитска Арабия.

Приближаването на НАТО до границите на Русия "не е повод за радост", заяви президентът. "Това е военен блок, и разбира се, когато инфраструктурата на военен блок приближава до нашата граница, това не е причина да се радваме", посочи Путин в отговор на въпрос загрижена ли е Русия от придвижването на НАТО на Изток.

Президентът изтъкна, че не се съмнява в способността на разработените в Русия ударни комплекси да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана. Путин напомни, че системите за ПРО действат срещу балистични ракети. "А ние, освен че ги усъвършенствахме (балистичните ракети), създадохме и друго оръжие, каквото никой друг в света няма".