Руският президент Владимир Путин каза днес, че няма доказателства, че Иран е отговорен за нападенията срещу саудитски петролни съоръжения миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин заяви също така, че САЩ не са представили каквито и да е доказателства, че Иран е замесен в нападенията.

По думите му Франция се е опитала да уреди среща между лидерите на Иран и САЩ след нападенията, но не е успяла, защото Техеран иска Вашингтон да вдигне санкциите си срещу Иран.

"Ние осъждаме тези (нападения), но сме против прехвърлянето на вината върху Иран, защото няма доказателства за това", каза Путин на енергийна конференция в Москва.

Той заяви, че иранският президент Хасан Рохани лично му е казал, че Техеран няма нищо общо с нападенията.

Путин каза, че е нелепо да се предполага, че Русия би се опитала да се намеси в президентските избори в САЩ догодина.

Според него не са представени доказателства за предишни намеси на Москва в избори.

По думите му Русия ще е готова да работи с всеки, който бъде избран за президент на САЩ.

Путин каза също, че не вижда нищо компрометиращо в телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, заради който Тръмп е заплашен от процедура за импийчмънт, отбелязва Франс прес.

Руският президент заяви, че няма нищо против разговорът му с Тръмп да бъде огласен публично и че винаги е знаел, че думите му може да станат обществено достояние.

На въпрос за младата активистка на каузата за климата Грета Тунберг Путин отговори, че е жалко, когато някой използва тийнейджъри за постигането на собствените си цели. Той определи Тунберг като мило, но слабо информирано момиче, манипулирано да отправи нереалистични искания в речта си пред ООН миналия месец.