Президентът на Иран Хасан Рохани оправда атаките срещу Саудитска Арабия, за които поеха отговорност йеменските бунтовници хуси, като каза, че това е отговор на йеменския народ срещу саудитските бомбардировки в Йемен", предадоха световните агенции.

"Йемен е мишена на ежедневни бомбардировки. Народът на Йемен беше принуден да отговори. Те само се защитават", каза Рохани на пресконференция в Анкара след края на тристранната среща за Сирия, предаде Франс прес.

Коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия в Йемен, заяви по-рано днес, че оръжия, произведени в Иран, са били използвани в атаката през уикенда срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, заради която бе намалена драстично доставката на петрол в света и която съживи страховете за ескалация между Иран и САЩ. Същевременно цените на петрола силно се повишиха и разстроиха пазара. Вашингтон обвини Иран, че стои зад атаката.

На пресконференцията в Анкара руският президент Владимир Путин пък предложи на Саудитска Арабия да купи руски противоракетни системи, за да защитава територията си от атаки, насочени срещу петролната инфраструктура, като тази през уикенда, предадоха световните агенции.

"Готови сме да помогнем на Саудитска Арабия, за да може тя да защити своята територия. Можем да го направим по същия начин, по който го направи Иран, като купи руски ракетни системи С-300 и по начина, по който го направи Турция, като купи руски ракетни системи С-400", каза Путин. "Тези оръжия със сигурност ще защитят който и да е инфраструктурен обект в Саудитска Арабия", допълни той.