Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че бойците на "Ислямска държава", държани в плен от кюрдските сили в Североизточна Сирия, може да избягат вследствие на турската военна операция в региона, предаде Ройтерс.

В изявление пред срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД) в Ашхабад Путин каза, че заради навлизането на турската армия в региона кюрдите изоставят лагерите със задържаните джихадисти, които "просто могат да се разбягат".

"Не съм сигурен дали турската армия ще може - и колко бързо - да вземе това под контрол", каза той. Путин добави, че по данни на руското военно разузнаване става дума за "стотици и хиляди" бойци от "Ислямска държава", което е "реална заплаха" не само за Сирия, но и за Иран и други държави, отбелязват Асошиейтед прес и ТАСС.

Руският държавен глава изрази също съмнение, че сирийската правителствена армия ще съумее бързо да установи контрол върху центровете за задържане на джихадисти.

"Говорейки за страните от ОНД, това е реална заплаха за нас. Къде ще отидат те (бойците)? През територията на Турция ще навлязат дълбоко в Сирия до места, които никой не контролира, в Иран и оттам в други страни на региона? Трябва да разберем това и да мобилизираме ресурсите на нашите специални служби, за да спрем възникващата нова заплаха", добави Путин, като се обърна към колегите си срещата на върха в ОНД.