Протести в Барселона отново прераснаха в безредици снощи, когато демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, а на телевизионни кадри се видяха десетки горящи коли и барикади в Барселона, предаде ДПА.

Вижте снимки >>

Полицията в североизточния испански регион, където неразрешен от централните власти референдум за независимост предизвика конституционна криза преди две години, каза, че демонстранти са замеряли органите на реда с коктейли Молотов, камъни и с предмети, съдържащи киселина. На някои места в Барселона се е наложило полицаите да използват халосни патрони.

Протестиращи в Барселона хвърлиха във въздуха и стотици ролки бяла тоалетна хартия, за да изразят гнева си срещу дългите присъди затвор срещу каталунските сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес. Организаторите заявиха, че ролките тоалетна хартия се хвърлят, защото "има много за чистене".

Испанските власти съобщиха, че най-малко 80 души, включително 46 полицаи, са били ранени по време на вчерашните размирици. Арестувани са 33 човека, предаде Асошиейтед прес.

Това е третият пореден ден на протести след спорното решение на Върховния съд по-рано тази седмица да даде дълги присъди затвор на девет сепаратистки лидери за ролята им в референдума от октомври 2017 г.

Снимка: АР/БТА

Регионалният лидер Ким Тора призова незабавно да бъдат спрени насилствените прояви в Барселона, предаде Франс прес.

Снимка: АР/БТА

"Призовавам за спокойствие. Движението за независимост не е насилствено и винаги сме осъждали насилието. Не можем да допуснем инциденти като тези, които се случват по улиците на страната ни. Няма причина или оправдание за подпалването на автомобили и всеки друг акта на вандализъм. Това трябва да спре незабавно. Протестите трябва да бъдат мирни и граждански", заяви Ким Тора в ефира на регионална телевизия.

Снимка: АР/БТА

Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че в Каталуния ще бъдат изпратени допълнителни полицейски сили, за да гарантират сигурността, съобщи Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

Вчера хиляди души потеглиха от пет града в Каталуния към областната столица Барселона за нов протест в петък.