Нощ на бурни протести в Барселона. Стотици протестираха срещу осъдителните присъди на каталунските сепаратистки лидери. Според последните данни ранени са повече от 50 души. Няма информация за пострадали наши сънародници.

Часове наред летището на Барселона "Ел Прат" остана блокирано, отменени бяха повече от 100 полета. Полицията в Барселона на няколко пъти влезе в сблъсъци със сепаратисти, протестиращи близо до входа на летището. Хиляди недоволни се събраха, опитвайки се да блокират работата на летището като реакция срещу постановените от испански съд присъди на каталунски сепаратистки лидери.

Говорител на каталунската полиция потвърди, че тя е отблъснала "лицата, опитващи се да преминат загражденията за сигурност".

Най-малко 67 полета бяха анулирани, след като протестиращи блокираха достъпа до летището, съобщи Асошиейтед прес.

Освен на аерогарата, бурни протести имаше и в центъра на каталунската столица. Демонстранти блокираха основни булеварди и метро станции.

Снимка: БТА

От българското министерство на външните работи съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят автономната област, да планират придвижването си внимателно, да избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност.

Снимка: БТА

Бившият ръководител на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон още вчера призова жителите на североизточната испанска област да отговорят чрез гласовете си на парламентарните избори на 10 ноември на "несправедливите" и "нечовешки" според него присъди на дванайсет политици и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Има много начини (да се отговори), всички те трябва да бъдат демократични и ненасилствени", заяви Пучдемон, срещу когото испански съд издаде нова европейска заповед за арест. В изявление за медиите в Брюксел каталунският сепаратист призова "изборите на 10 ноември да се превърнат в силен и звучен отговор".

Снимка: БТА