Продължават започналите тази сутрин протести в Барселона срещу произнесените присъди срещу 12 водачи на движението за независимост на Каталуния.

Към момента има сериозен брой демонстранти и те се насочват към международното летище "Ел Прат". Блокиран е Терминал-1 на летището, съобщиха от българското МВнР.

Протестиращите на летище "Ел Прат"

Снимка: АР/БТА

По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях - сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.

Безредици на летище "Ел Прат"

Снимка: АР/БТА

По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. Към момента на летище "Ел Прат" са били отменени 67 полета. Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.

Към момента Каталунската транспортна служба информира за следните затворени от демонстранти пътни артерии: C-31 (посока от Ел Прат към Кастелдефелс), B-210 край град Гава (провинция Барселона), C-17 край град Вик (провинция Барселона), национален път N-II край град Матаро (провинция Барселона), C-31/C-252 и GI-632 край град Вергес (провинция Жирона) и също така C-37 край град Керол (провинция Тарагона), N-249 - между селищата Есплуга де Франколи и Валс (провинция Тарагона), B-20 (булевард "Диагонал") и В-10 (квартал Барселонета посока Льобрегат) в самия град Барселона.

В испанските медии има информация, че една от протестиращите групи е обявила мобилизация като насочва около 1200 автомобила и към летището в Мадрид "Барахас".

Протестиращи блокираха летището

Снимка: АР/БТА

От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище "Ел Прат" в Барселона. От там препоръчват и да се избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност - полиция, Гражданска гвардия, Mossos d'Esquadra, Guardia Urbana de Barcelona и т.н.

Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба, като службата публикува информация и на своя интернет сайт http://transit.gencat.cat/ca/inici/

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651, с Генералното консулство на България в Барселона - на телефон 0034 619 217 097.

По-рано бившият ръководител на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон призова жителите на североизточната испанска област да отговорят чрез гласовете си на парламентарните избори на 10 ноември на "несправедливите" и "нечовешки" според него присъди на дванайсет политици и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Има много начини (да се отговори), всички те трябва да бъдат демократични и ненасилствени", заяви Пучдемон, срещу когото испански съд издаде нова европейска заповед за арест. В изявление за медиите в Брюксел каталунският сепаратист призова "изборите на 10 ноември да се превърнат в силен и звучен отговор".