Четирийсет хиляди демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона. Сблъсъци имаше и в други градове.

В цяла Каталуния бяха арестувани 51 души, в това число 29 в Барселона.

Протестиращите палеха контейнери с боклук, а полицаи ги атакуваха - сцени, напомнящи своеобразна партизанска градска война. Запалени са над 150 улични барикади.

Снимка: АР/БТА

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес разкритикува "повсеместното насилие" по време на демонстрациите.

Снимка: АР/БТА

"Ясно е, че не става дума за мирно гражданско движение, а за координирано от групи, използващи уличното насилие, за да рушат съвместното съществуване в Каталуния", заяви в комюнике кабинетът и увери, че "с решителност (. . .) ще гарантира сигурността".

Снимка: АР/БТА

Седемдесет и четири души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти.

Снимка: АР/БТА

"Това не може да продължава така. Или (политиците) да седнат и да намерят решение, или това ще се случва" все по-често, заяви пред Франс прес Иван Гонсалес, продавач в магазин за дрехи.

Снимка: АР/БТА

Междувременно днес хиляди души потеглиха от пет града в Каталуния към областната столица Барселона за нов протест срещу дългите присъди затвор на девет каталунски сепаратистки водачи, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите призоваха участниците в тези шествия към сдържаност след двете нощи на размирици в Барселона срещу решението на Върховния съд, в които бяха ранени над 200 демонстранти и полицаи.

Петте шествия, потеглили днес, се планира да се съберат в Барселона в петък. В самата каталунска столица протести и днес продължиха да блокират пътния трафик, а студентите обявиха стачка.

Испанският премиер Педро Санчес свика среща на лидерите на основните политически партии, предаде Франс прес.

За петък освен масови протести в Каталуния е обявена и обща стачка, някои пътища и железопътни линии продължават да са блокирани.