Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент, участващ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), съобщиха от Министерството на отбраната.

Към момента не са установени преки заплахи за тях. Те продължават да изпълняват успешно своите задачи, съгласно поетите ангажименти от България, оперативните планове и стандартните оперативни процедури на операцията, информират от ведомството.

Към момента до 35 български военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан, в резултат на което бяха ранени около 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби.

Според унгарската медия hgv.hu 20 унгарски войници са били ранени, а според данни от италианското министерство на отбраната са ранени 14 италиански войници, уточни ДПА. 

След като протестиращите сърби не допуснаха преминаването на автомобилите на РОСУ, войниците са използвали сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените вероятно са повече след вчерашните сблъсъци в Звечан, предаде Танюг.

В извънредно обръщение към нацията снощи президентът каза, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини. По думите му комендантът на КейФОР за регион Изток е казал, че разбира сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

"След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР", отбеляза Вучич.

Той нареди на армията да бъде в максимална бойна готовност, а президентската канцелария обяви серия от срещи на Вучич днес - с посланиците на САЩ, Италия, Франция, Германия и Великобритания, Русия и Китай, а също така и с ръководителя на представителството на Европейския съюз в Прищина.

Четирима сърби бяха арестувани вчера в Звечан, днес двама от тях бяха освободени, а на другите двама бе определено задържане от 48 часа, предаде Танюг. Днес там са се събрали по-малко хора, ситуацията е спокойна.

Косовските сърби в градовете Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово и днес се събират пред сградите на кметствата, съобщи регионалната телевизия Ен1. Войници на НАТО охраняват сградите. Най-много хора са се събрали днес в Лепосавич, а основната причина е, че кметът Люлзим Хетеми вече над 24 часа се намира в сградата, според информация на Ен1.

Кметовете на Звечан и Зубин поток обявиха, че няма да дойдат на работа в кметствата. Кметът на Звечан Илир Пеци каза днес, че ще работи в офис на кметството в село Липа.

Десетки войници на НАТО са обградили сградата на кметството в Звечан днес, съобщи Ройтерс.

"КейФОР ще продължи да предприема всички необходими мерки за гарантиране на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово, в съответствие със своя мандат", посочиха от КейФОР в изявление.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

Късно вчера ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел осъди сблъсъците, като окачестви насилието срещу миротворците от НАТО като "абсолютно неприемливо". "ЕС призовава властите на Косово и демонстрантите незабавно и безусловно да деескалират ситуацията", заяви Борел в "Туитър".