Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на армията Александър Вучич е подписал нареждане за повишаване на бойната готовност на частите на армията на Сърбия на най-високо ниво и им е наредил спешно да тръгнат в посока административната линия с Косово, съобщава в. "Вечерне новости".

Вучич е взел това решение заради "насилието, което специалната полиция на Албин Курти извършва над сръбското население в Звечан, Зубин поток и Лепосавич", пише изданието. Също така сръбският президент е поискал от НАТО спешно да бъде прекратено насилието срещу сръбското население.

Заповедта на Вучич идва в момент, когато сърбите в град Звечан в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с косовската полиция, която се опитваше да помогне на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в офиса си, отбелязва Ройтерс.

Гласуването на местните избори беше бойкотирано от сърбите, които са мнозинство в тази зона.

Местните медии съобщиха, че косовската полиция е използвала сълзотворен газ срещу множество, което се е събрало пред сградата на общината.

 

Десет души са били ранени в сблъсък между специалните сили на косовската полиция и събралите се граждани, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. Това бе потвърдено в болницата в Косовска Митровица пред кореспондент на РТС.

 

В момента ситуацията малко се е успокоила, но е много напрегната и заплашва да ескалира, отбелязва РТС. Повече от дузина членове на специалната полиция пристигнаха с джипове в сградите на местните власти в Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечан, а десетки сърби, служители на временните органи на тези общини, се събраха на входовете на сградите. Събралите се граждани влязоха в сблъсъци с полицията.

Александър Арсениевич от Гражданската инициатива "Сръбско оцеляване" заяви, че косовската полиция се е насочила към жени, както и към него, и че са пръснали сълзотворен газ директно в очите му.

"Бях дезориентиран, влачиха ме между две коли, започнаха да ме бият", каза Арсениевич. Той посочи, че в един момент полицай казал на албански да не бият тези с камерите.

Той описа един от полицаите, които са го били, като посочи, че твърденията му могат да бъдат потвърдени от камери от сградата на общината.

В община Звечан служители на косовската полиция влязоха в сградата на общината. На улицата има огромно количество дим от сълзотворен газ и шокови бомби. В Звечан е била запалена полицейска кола.

В Косовска Митровица във факултетите и училищата бе прекъснат учебният процес. В Лепосавич се появиха бронирани коли, а гражданите издигнаха барикади на пътя.