Президентът на Сърбия Александър Вучич направи обръщение към гражданите относно ситуацията в Косово след днешните събития в Звечан. По думите му през последните три дни ясно се вижда какво е било подготвено  - всичко е било организирано от Албин Курти, който е искал да се стигне до конфликт между сърбите и НАТО, предава Kosovo Online.

"Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има само едно желание - да предизвика конфликти в Косово и Метохия, да доведе до кръвопролития в целия регион, малцина искаха да чуят истината, искаха да разберат същността на всичко, което се случва в Косово. През последните три дни дори слаб и политически неграмотен човек можеше да разбере какво му е подготвено днес", подчерта президентът.

Вучич съобщи, че след конфликта със специалните части в Звечан 52 души са потърсили медицинска помощ, трима от които са тежко ранени, а най-тежко Драгиша Галяк, който е прострелян два пъти и е в интензивно отделение.

"Драгиша Галяк, 50-годишен портиер от Косовска Митровица, беше уцелен отзад с два куршума." И в този момент започва отговорът на сърбите с камъни и по всякакви други начини", каза Вучич в обръщението си към обществеността.

"Вярваме, че ако няма усложнения, че той ще оцелее", добави Вучич.

Снимка: AP/БТА

По думите му четирима сърби - Небойша Елезович, Радош Петрович, Сречко Виткович и Душан Обренович - са арестувани и че се водят преговори за освобождаването им.

Той съобщи, че вицепрезидентът на Сръбската листа Игор Симич е предупредил КФОР, че албанските специални сили са внесли оръжия и снайперисти в съоръженията, докато сърбите са оказали ненасилствена съпротива.

"Както можете да видите, има големи и сериозни последствия, за които Албин Курти е отговорен и виновен единствено. Предупредих за това снощи, преди пет дни, никой не искаше да чуе", каза президентът.

Снимка: AP/БТА

Той съобщи, че тази вечер, заедно с началника на Генералния щаб и министъра на отбраната, ще посети командировани войници, които по думите му се разполагат съобразно обстановката.

"Тази вечер ще посетим няколко места с нашите войници, няма да позволим погрома на сръбския народ", каза Вучич и заяви, че е насрочил среща с Куинта за утре в 8 сутринта и вероятно няма да отиде в Братислава.

Той призова сърбите в Косово и Метохия да не влизат в конфликт с НАТО.

Снимка: AP/БТА

"Знам колко им е трудно, но ги призовавам да не влизат в конфликт с НАТО не защото някой от нас се страхува, а защото това е, което Курти иска най-много. Призовавам ги, когато протестират, да го направят по мирен начин", каза президентът.

Той добави, че когато се изправят мирно срещу албанския окупатор, никой не може да ги победи.

"Ако албанският окупатор стреля, ситуацията ще бъде различна. Предадох това на всички в НАТО", каза Вучич и отбеляза, че посланието му ще бъде предадено утре и от началника на Генералния щаб Милан Мойсилович.

"Ще направим всичко възможно, за да запазим мира. За последен път моля международната общност да вразуми Курти, не със съобщения, а да вземе мерки, ако не го направят, страхувам се, че ще бъде твърде късно за всички нас. Нека гражданите на Сърбия знаят, че имат отговорно ръководство, че ще направим всичко възможно да запазим мира и няма да позволим погрома на народа на Косово и Метохия", подчерта Вучич.

Снимка: AP/БТА

Той помоли медиите да използват възможно най-малко непроверена информация и да изчакат официално потвърждение.

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово са ранени по време на сблъсъци в северната част на страната, като сред тях има 11 италианци

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на сблъсъци в северната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Там сръбски протестиращи настояват за изтеглянето на етнически албански кметове. Новината за ранените военни съобщи Кейфор в изявление тази вечер.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

А по повод новината, че сред ранените има и италиански военни, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се и нарече атаката срещу военните на НАТО абсолютно неприемлива и безотговорна. "Няма да толерираме нови атаки срещу Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни действия от страна на косовските власти и всички страни незабавно да направят стъпка назад, за да се намалят напреженията", заяви Мелони.

Снимка: AP/БТА

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Тази сутрин сърби в Косово влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. В следобедните часове войниците на Кейфор призоваха сърбите да освободят пътя за два автомобила на специалните полицейски сили на Косово, припомня Асошиейтед прес.

След това войниците е трябвало да използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, според свидетели и местни медии. Събралите се сърби отговорили, като хвърляли камъни и други твърди предмети.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на журналисти. Снимки показват графити със сръбски националистически символи, изрисувани върху тях.

Насилието беше последният инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се покачи, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Снимка: AP/БТА

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като "тревожна", обвинявайки САЩ и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света.

"Голям "взрив" се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия", заяви той по време на пътуване в Найроби в Кения.

Днес косовската полиция и силите на НАТО Кейфор бяха забелязани да охраняват общинските сгради в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица - четири общини в северната част на страната, където миналия месец се проведоха предсрочни избори. Гласуването беше до голяма степен бойкотирано от етническите сърби, които са мнозинство в тези райони. На кметските постове и в местните общински съвети тогава бяха избрани само представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства.

Полицията съобщи, че сърбите са се събрали рано сутринта в днес в три от общинските сгради - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, но не и в Северна Митровица. В Звечан те са се опитали да влязат в сградата чрез насилие и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се казва в изявление на полицията.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на международната общност към събитията в Косово, като заяви, че Кейфор "не защитава народа, а узурпаторите", визирайки очевидно новите кметове.

"Но ние трябва да защитаваме мира. Мирът е всичко, което имаме", каза тя.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви, че сръбската армия приключва разполагането си след решението за повишаване на нивото на тревога. Вучевич, който заяви, че се надява на политическо решение, също така разкритикува Кейфор, като заяви, че позицията им "изглежда така, сякаш защитават полицията от невъоръжени хора".

Според Горан Ракич, местен сръбски политик, сърбите заявяват, че искат новите кметове, които те наричат "незаконни и нелегитимни", да подадат оставка и да напуснат постовете си. Те също така искат специалната полиция да напусне Северно Косово.

Кейфор увеличи присъствието си в четирите общини, включително и в Митровица. Тя призова всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, и настоятелно призова "Белград и Прищина да се включат в диалога, воден от ЕС".

Посланикът на САЩ Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а след това заедно с посланиците на другите западни сили - САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания, проведе среща и с министър-председателя Албин Курти, като го призова да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други сгради, а не от сградите на общините.

"Мирният протест трябва да остане мирен", заяви Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на ЕС Томаш Шуньог осъди нападението над журналистическите коли, като заяви, че "на журналистите трябва да се позволи да извършват работата си, без да се страхуват за безопасността си".

Миналия петък етнически сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общински сгради. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Повече от дузина сърби и петима косовски полицаи бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

САЩ и ЕС осъдиха косовското правителство за използването на полиция за насилствено влизане в общинските сгради.

На митинг в петък вечерта в Белград, на който присъстваха негови поддръжници, сръбският президент Александър Вучич заяви: "Сърбия няма да остане безучастна в момента, в който сърбите в Северно Косово бъдат нападнати."

Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата обаче би означавал сблъсък с разположените там войски на НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.