Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес на национален митинг в град Панчево, че е много притеснен относно ситуацията в Косово, защото "Сърбия винаги ще бъде виновна, каквото и да направи", но "няма да има независимо Косово", предаде Танюг.

"Като президент на страната ви казвам - правете каквото искате навън и в страната, но няма да ви позволя да унищожите Сърбия и няма да получите независимо Косово, както се надявате", подчерта Вучич, говорейки за бойкотираните от сърбите избори в четири общини в Северно Косово миналия месец.

По думите му Сърбия прави каквото може, за да запази името и страната си, пише БТА.

"Сърбите им (на властите в Косово) дадоха днес срок до 1 юни да престанат тормоза и малтретирането на гражданите от сръбска националност. Много съм притеснен, защото никога не знаете каква нова провокация ще дойде от Прищина. Но знам едно - каквото и да направи Прищина и каквото и да им кажат отгоре, накрая винаги Сърбия ще бъде виновна, защото Прищина е тяхното дете, което са направили", заяви Вучич.

По-рано днес албанецът Ерден Атич положи клетва като нов кмет на населената предимно със сърби община Северна Митровица в Северно Косово. На сградата е поставено знамето на Косово. Изборите бяха свикани след като предишните представители на местната власт от Сръбска листа подадоха оставки през ноември миналата година.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.