Затварят училищата в Северно Косово заради нахлуването на полицейските части в кметските сгради.

В северната част на Косово от днес ще бъдат преустановени учебните занятия във всички основни и средни училища, както и в детските градини - това бе решено на среща на директорите на училища в северната част на Косово с ръководителя на училищната администрация, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Родителите на деца в северната част на Косово получиха съобщение със съдържание, че учебните занятия ще бъдат преустановени, докато членовете на косовската полиция, които са в пълно военно снаряжение, не се изтеглят от северната част на Косово.

Прекъсването на учебните занятия се дължи на насилственото нахлуване на членове на косовската полиция и специални части и окупацията на общински сгради в Звечан, Лепосавич и Зубин поток, отбелязва телевизията.

Снимка: БТА

Сигурността на общинските сгради в три общини в Северно Косово се осигурява от голям брой членове на косовската полиция и нейните специални части. Подменени са вратите на общинските сгради, както и видеонаблюдението. В Звечан гимназията се намира точно до сградата на общината, а около нея също са разположени косовски специални сили.

Снимка: БТА

В петък, след опитите на граждани от северната част на Косово да попречат на полицията да влезе в общинските сгради в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските сгради и вкара в тях новоизбраните албански кметове.

Снимка: БТА

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика спешно заседание на Съвета по национална сигурност и повиши бойната готовност на армията като се зарече да защитава твърдо и непоколебимо своя народ. Премиерът на Косово Албин Курти пък защити полицейските действия с думите, че демократично избраните кметове имат право да встъпят в длъжност без заплахи. От своя страна НАТО призова Прищина да намали напрежението и да започне диалог с Белград. На мястото на напрежението са и силите на КФОР.

Снимка: БТА