Медицински сестри от Синдиката на медицинските специалисти протестираха пред многопрофилната болница по белодробни болести "Света София" заради репресиите и уволненията на техни колеги от страната.

Пред сградата на болницата бе образуван пърформанс, в който бе изиграно "убийство" на медицинските сестри и как не трябва да се извършват кражби в здравната система.

Вижте снимки >>

Конкретният повод за недоволството е, че в края на миналата седмица ръководството на белодробната болница не продължи договора за работа на медицинската сестра Мая Илиева - председател и организатор на протестите им.

Според Мая Илиева причината не е, че не се справя като медицински сестра, а защото е била "неудобна" и извършвала синдикална дейност. "Договорът ми с болницата беше с изпитателен срок и не е подновен, без обяснение, в условия на липсващи медицински специалисти", посочи Илиева.

По думите й част от медицинските сестри са били "използвани" докато приключи тежката ситуация с разпространението на коронавируса в страната. Илиева допълни, че по време на среща с директора на белодробната болница й е било обяснено, че договорът няма да бъде подновен заради "устни оплаквания от колеги, че е конфликтна".

В условията на COVID-19 настояхме отделението ни да бъде преструктурирано в инфекциозно, както и да се работи с намалено работно време, добави още Илиева. По думите й това е довело до натрупване на много извънреден труд и допълнително плащане от страна на работодателя, включително и за застраховки на работещите, "което не му е харесало".

Синдикатът ни е регистриран и не може да бъде пренебрегван, добави още Илиева.

Протестираме от солидарност с репресираните медицински специалисти, подчерта Илиева. Тя изрази убедеността си, че и нейният договор не е подновен заради синдикалната й дейност.

Мая Илиева

Снимка: БТА

На това мнение са и другите сестри:

Протест срещу репресиите срещу медицинските сестри

Снимка: БТА

"Има липса на кадри и причината за тези уволнения и репресии е единствено заради това, че си търсят правата и се занимават със синдикална дейност"":

"Нашите права означават едно добро здравеопазване, здравеопазване за всички. Ние не искаме да работим на по две-три места, искаме да работим на едно място - да дойдем на работа отпочинали. И ние сме хора, нямаме време да починем за мизерното заплащане, което получаваме";

"Конфликтът е между т.н. медицински специалисти и между управителите на болницата, които много твърдо застават срещу исканията на нашите колежки за реформа в здравеопазването".

Медици в подкрепа на Мая Илиева

Снимка: БТА

Протестиращите очакват от Министерство на здравеопазването да направи проверка дали директорите извършват законно освобождаването и съкращаването на медици и да потърсят отговорност. Това, че си търсим правата, не означава, че сме конфликтни и некадърни, каза още Илиева.

Пърфоманс как не трябва да се краде от здравеопазването

Снимка: БТА

Мая Илиева стана председател на синдикална организация, след като бе уволнена от болница "Токуда". За момента няма отговор от ръководството на Белодробната болницата, нито от Министерството на здравеопазването.