Барикадиралите се медицински сестри излязоха от Народното събрание, но остават в палатките отпред. Те стояха повече от 24 часа в сградата на пл. Александър I и бяха изведени в 20.24 часа.

Пред източния вход на Народното събрание има засилено полицейското присъствие. На място има екипи на жандармерия и Антиконфликт полиция.

Продължава и малобройният протест в подкрепа на жените.

"Не са упражнявали натиск върху нас. Разбрахме се да дойдат адвокатите ни. Продължаваме протеста отвън. Не сме постигнали споразумение. Цялата система е порочна", коментира Мая Илиева на излизане пред журналистите.

"Изтощени сме и това е причина, че напуснахме! Ако не беше Мая Манолова, нямаше да можем да отидем и до тоалетната, тя ни заведе", каза още Илиева и добави, че никой от управляващите не се е свързал с тях.

"Не е по наше желание, но ще ни изведат от сградата", каза за БТА Бойка Анастасова. По думите й на изхода те ще бъдат посрещнати от адвокатите си.

"Очакваме всичко, включително и арест", допълни Анастасова.

По-рано медицинските сестри заявиха, че ще останат вътре, докато исканията им за здравна реформа, по-добри условия на труд и заплащане бъдат чути. Шефът на НСО заяви, че не планира принудително извеждане на медицинските сестри, но изрази надежда, че до вечерта те сами ще излязат.

Под прозорците на сградата продължава протестът на техните колеги и на майките с деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива".

Днес медицинските сестри отново изпратиха исканията си до Министерството на здравеопазването, сред тях стартово заплащане от две минимални заплати, премахване на търговските дружества, задължителен колективен трудов договор.

От здравното министерство пък заявиха, че ще преговарят единствено с легитимни организации. До ескалацията на напрежението между барикадиралите се медицински сестри, излезли на прозорците, и служителите на НСО, се стигна, когато те опитаха да ги приберат вътре.

От медицинските сестри се чуха обвинения за насилие. А мнението на службата за охрана е, че с риск за живота си служителите й са предотвратили трагедия.

"Подразни ни фактът, че те работят 5 минути, ние бяхме отишли да говорим с тях, с господин Ананиев, искахме с д-р Дариткова и с всички лекари, които са там, искахме най-накрая да ни чуят и да стигнем до някакво решение. Защото ние една година сме по протести, една седмица стояхме на палатки", обясни Илиева. Тя допълни, че са изтощени, защото не са спали от три дни.

Според нея е можело да се стигне до насилие, защото са я хванали. "Но в момента, в който разбраха, че сме на живо, ме пуснаха", каза още тя.