Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. По този повод от Синдиката на българските медицински специалисти, ще внесат подписка до институциите, в която настояват за промяна в категорията на труд.

Традицията за честването на този ден датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910). Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Сред членовете на Синдиката са протестиращите сестри, които през март се барикадираха в Партийния дом. Искането е провокирано не само заради пандемията от коронавирус, а аргументът е, че здравните работници всекидневно са изложени на риск. 

"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката.

Във връзка със Световния ден на медицинските сестри, в Благоевград ще бъде открит мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл.

Откриването съвпада с 200-годишнината от рождената дата на Найтингейл, която е английска медицинска сестра, автор, статистик и обществен деятел.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.