Бонусите за медицински специалисти на първа линия в борбата с Covid-19 са получени на малко места и при "безумни критерии", заявиха от Асоциацията на медицинските сестри.

В днешния Световен ден на медицинските сестри от синдиката внесоха в отговорните институции - Министерския съвет, Народното събрание, Президентството и Министерството на здравеопазването, 12 000 подписа в подкрепа на исканията им за по-добри условия на труд и повишаване на основните заплати, съобщи БНР.

"Най-страшната болест, срещу която се изправяме от 1 март 2019 г. и няма да се изморим да се борим, е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването", посочват от синдиката.

Председателят на Асоциацията на българските медицински сестри Мая Илиева посочи основните проблеми в здравеопазването:

"Основните искания не са променяни още от първи март 2019 година. Тази подписка е във връзка с това - "не" на търговските дружества в здравеопазването, еднаква стартова заплата за професията като две минимални работни заплати за страната , нощен труд, КТД бъде задължително за всички, промяна в категорията труд задължително".

От Асоциацията на медицинските сестри призоваха да не се смесват медици от различни отделения да работят с пациенти с коронавирус:

"За да може така за предпазим преди всичко нас, семействата, колегите ни и пациентите, разбира се - нещо, което не се направи".

"Ние днес не празнуваме, искаме да излезем от комата, в която се намира здравеопазването", категорични бяха те, всички до една с маски "Няма да мълчим".