Резултатът от референдума в Република Македония, белязан от масов бойкот, трябва да бъде възприет от Европейския съюз като "сигнал за тревога" срещу заплахата, каквато представляват антиевропейските сили на Западните Балкани. Това предупреди днес президентът на Черна гора Мило Джуканович, цитиран от агенция Франс прес.

"Продължаването на разширяването /на ЕС/ е от ключово значение за Западните Балкани и за ЕС", каза той пред Европейския парламент, събрал се на пленарно заседание в Страсбург, допълва БТА.

"Имам впечатлението, че проевропейският ентусиазъм, последвал падането на Берлинската стена, сега тъпче на място /.../ В страните от Западните Балкани се чуват послания, различни от тези на останалата част от Европа за ритъма, в който трябва да продължи разширяването", поясни той.

"Объркването подхранва илюзии, от които се възползват някои ретроградни фактори, все още присъстващи в нашия регион, които продължават да мечтаят да прекомпозират отново целия регион и да създадат и разширят държави на национална основа", предупреди той.

"Референдумът в Р Македония илюстрира по ярък начин проблема, за който говоря", каза той и в заключение направи оценката, че допитването "не бе достатъчно добре подготвено".

"Надявам се, че за Брюксел и другите резултатът от македонския референдум може да бъде разбран като сигнал за тревога и като последно предупреждение, че трябва да направим много дълбок анализ за отношенията ни по политиката на разширяване", подчерта Джуканович.

"Разбираме нуждата на ЕС да се справи с причините за кризата, през която преминава, и нуждата от консолидация, но не смятам, че можем да отговорим на това предизвикателство със забавяне или спиране на разширяването на ЕС", каза още той.