Решението, което трябва да вземат политиците в Скопие, ще определи съдбата на страната им за много идни поколения. Това се посочва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Споразумението между Атина и Скопие откри историческа възможност за страната да се присъедини към трансатлантическата и европейската общност като пълноправен член. Това би подобрило живота на гражданите и техните деца.

При вчерашното съвещателно допитване огромното мнозинство от участвалите подкрепи тази посока. В ръцете на политиците в Скопие е решението как да се продължи напред. Решението, което се очаква в следващите дни, ще определи бъдещето за поколения напред. Насърчаваме политиците да използват историческата възможност, заявяват Туск и Столтенберг.

Русия предупреди, че следи процесите в Македония

Реакцията на Европейския съюз, САЩ и НАТО на резултата от референдума в Македония говори за стремежа ускорено да бъде вкарана страната в НАТО, заяви руското външно министерство. И поиска: резултатите от преговорите между Скопие и Атина за преименуването на Република Македония да бъдат разгледани в Съвета за сигурност на ООН. 

Нашата принципна позиция остава непроменена: дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от самите държави, без намеса отвън, изключително в рамките на полето на правото и с опора върху широка обществена подкрепа, посочи руското МВнР. Преспанското споразумение явно не отговаря на тези критерии. То противоречи на международното право и на македонската конституция, както нееднократно подчерта и президентът на Република Македония, включително от трибуната на Общото събрание на ООН, отбеляза руското външно министерство.

Русия, в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, внимателно следи за развитието на ситуацията, подчертаха още в руското външно министерство.

Руски експерти: Обстановката в Македония ще се изостри

Опитите да бъде легитимиран неуспелият референдум за преименуването на Република Македония в парламента на страната могат да доведат до изостряне на обстановката в републиката, тъй като перспективите за нейното членство в ЕС и НАТО остават за македонците "болезнен въпрос", смятат руски експерти, които коментираха за ТАСС изхода от проведеното в неделя допитване.

Ситуацията може да се развива по абсолютно непредсказуеми сценарии, смята експертката Екатерина Ентина. Разбираемо е, че сега европейските партньори ще направят всичко възможно да пробутат резултатите от референдума в македонския парламент, тъй като в противен случай те поставят под въпрос собствената си легитимност в региона и конкретно в Македония, смята руската експертка.

Според експерта Владимир Оленченко такива опити да се обявят за легитимни резултатите от неуспял референдум са способни да предизвикат протести сред населението. Трябва да се отчита взривоопасният балкански манталитет, така че резултатите от референдума няма да бъдат приети спокойно, трябва да се очакват протестни акции, смята той.

Фактът, че изходът от гласуването не се внася веднага в парламента, също свидетелства за това, че протестни акции се очакват и ги очакват именно онези хора, които организираха референдума, казва анализаторът.

Според Екатерина Ентина резултатите от референдума фактически означават провал на политиката на Европейския съюз на Балканите.