Кремъл внимателно наблюдава ситуацията след състоялия се вчера в Република Македония референдум за промяна на името и членство на страната в НАТО и ЕС, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Смятаме, че безусловно всички процеси трябва да останат в рамките на правовия режим, в руслото на правото, добави Песков.

По последни данни на Държавната избирателна комисия избирателната активност в Република Македония след преброяването на 85,71 процента от бюлетините е била 36,11 процента. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват над половината от регистрираните избиратели, т.е. около 903 хиляди души. 91% от гласувалите са подкрепили евроатлантическата интеграция на страната чрез промяна на името.

"Няма доказателства за някакво руско влияние. Руската федерация е приятел на Македония и тя няма нищо против интеграцията на Македония в ЕС, но е против нашата интеграция в НАТО, каза преди няколко дни премиерът Зоран Заев. И това го казват много ясно. Ние се опитваме да обясним, че за нас не съществува алтернатива освен пълна интеграция в ЕС и НАТО, добави той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на съседството и преговорите за разширяване на Общността Йоханес Хан призоваха днес македонските политици да проявят отговорност и да преодолеят политическите различия.

Гражданите на Бивша югославска република Македония имаха възможност да гласуват за бъдещето на своята страна, отбелязват двамата в изявление по повод вчерашното допитване. С мирно и демократично гласуване огромно мнозинство от използвалите правото си на участие подкрепиха споразумението от Преспа и европейското бъдеще. Парламентът сега ще трябва да предприеме следващите стъпки за прилагане на споразумението с гласуването на промени в конституцията, отбелязват Могерини и Хан.

Това е историческа възможност не само за постигане на помирение в региона, но и за решителен напредък на страната по пътя й към ЕС. Всички политици и институции следва да упражнят конституционните си отговорности, отвъд политическите разделения. ЕС ще продължи пълната си подкрепа за страната, нейните институции и граждани, се допълва в изявлението.

До няколко дни ще се знае има ли атмосфера за постигане на договор с опозицията за необходимото мнозинство от две трети, за да се гласуват в парламента конституционните промени, които произлизат от договора за името с Гърция, заяви междувременно Зоран Заев, цитиран от агенция МИА. Той добави, че днес е ден за осмисляне на всички анализи и планове и добави, че от утре започват разговорите. На управляващите са нужни 10 гласа, за да се постигне нужното мнозинство в парламента.

Според Заев обаче има капацитет за предсрочни парламентарни избори, които са последен вариант, ако не се постигне договор. Ако не се постигне договор, изборите ще бъдат организирани бързо. Има възможност те да се организират до края на ноември. В целия процес трябва да се мисли и за другите срокове, например за изборите за Европейски парламент, които ще се състоят през май догодина и в които ще участва и Гърция, напомни той.

Засега няма подкрепа от конкретни депутати от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени и тези дни след разговорите с опозицията ще се знае каква е ситуацията в тази насока, добави Заев.