Преговорите за приемането на Македония могат да приключат през януари догодина и в началото на 2019 година страната може да се присъедини към НАТО. Това заяви на пресконференция днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Всички внимателно проследихме съвещателното допитване в Бившата югославска република Македония (БЮРМ). Готови сме да приветстваме страната като 30-ия член на НАТО, но това може да стане само с одобрение на споразумението от Преспа, което приветствам. Скопие трябва да определи следващите стъпки", изтъкна той, цитиран от световните агенции и БТА.

Именно с така нареченото Преспанско споразумение през юни македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас се договориха за името Северна Македония.

"Преговорите (за членство в НАТО) започнаха, очакваме да ги приключим през януари догодина. Когато одобрението на споразумението завърши, може да подпишем протокол с БЮРМ. Призовавам всички да проявят отговорност и да използват тази възможност. Когато приключат всички преговори, ще подпишем протокол за членство. И Македония ще получи място на масата на НАТО. Ако се откажат от преименуване, няма да има възможност за влизане в НАТО. Друга алтернатива няма. Трябва да сведа това до тяхното знание", добави Столтенберг.

Той изказа задоволство от резултатите на референдума в Македония, в който над 90% от участниците да подкрепиха промяна на името на страната, макар реално той да е невалиден заради ниската избирателна активност. Премиерът Заев призова опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи договора за името в парламента, в противен случай веднага ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Политическите му опоненти обаче отвърнаха, че трябва да излезе в политическа пенсия.