Консултативният референдум за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50 процента, необходима, за да бъде гласуването валидно, заяви председателят на Държавната избирателна комисия Оливер Дерковски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ясно е, че на този референдум не е взето решение", каза Дерковски пред репортери.

По последни данни на комисията избирателната активност е била 36,11 процента при преброени 85,7 процента от гласовете.

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова "Заев да се готви за политическа пенсия". Опозиционер номер 1 изтъкна, че гражданите, които са гласували "против" на референдума за договора с Гърция, и онези, които бойкотираха допитването, са изпратили най-гласното послание, че "Това е Македония".

Заев обаче определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

"Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС".

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени. Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

Гърция заяви, че продължава да подкрепя споразумението с Македония за смяна на името. Гръцкото външно министерство призна, че резултатът от референдума в Македония за това дали страната да смени името си е "противоречив". От една страна, огромното мнозинство от гласувалите подкрепиха споразумението за името; от друга, участието на хората в референдума не беше достатъчно, за да бъде той валиден.

Министерството обяви, че Гърция уважава решението на македонското население и сега двете страни трябва да действат внимателно, за да запазят импулса за прилагане на споразумението.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства резултата от референдума и призова всички политически страни да използват тази историческа възможност.

"Приветствам гласуването с "Да" на референдума", заяви Столтенберг в Туитър. "Призовавам всички политически лидери и партии да се ангажират конструктивно и отговорно, за да използват тази историческа възможност", каза той.

"Вратата на НАТО е отворена, но трябва да бъдат изпълнени всички национални процедури", заяви Столтенберг.