Повечето от половината италианци са готови да се откажат от личната си свобода в името на общественото здраве, показва ново допитване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата дават основание да се смята, че правителствените мерки за борба с разпространението на коронавируса продължават да имат обществена подкрепа, отбелязва агенцията.

Около 57,8 процента от участниците в допитването приемат идеята, че за да се защити здравето на хората, правителството трябва да решава кога и при какви условия те могат да напускат дома си, къде могат или не могат да отидат, с кого и къде могат да се срещат.

Делът на хората, изразили подобно мнение, е най-висок сред младите (64,7 процента от хората на възраст между 18 и 34 години).

През лятото до голяма степен младежите, събиращи се на групи навън, бяха критикувани в Италия за новия пик на случаите на зараза, след като правителството разхлаби рестрикциите, наложени по време на първата вълна на пандемията през пролетта, припомня Ройтерс.

Допитването показва, че 79,8 процента от италианците подкрепят по-строги ограничения на Рождество Христово, като проучването на агенция Ченсис е било проведено преди най-новото правителствено постановление, налагащо нови ограничения по време на периода на празниците в края на годината.

77 процента от анкетираните подкрепят строгите наказания за онези, които не спазват въведените мерки, като например не носят маска или се събират с други хора на обществени места.

На въпрос коя е била доминиращата емоция сред италианците през тази година 73,4 процента отговарят, че това е бил страхът.

Вчера италианското министерство на здравеопазването съобщи за над 800 починали от коронавируса и близо 24 100 нови заразени през последното денонощие, предаде ТАСС.

С това общият брой на смъртните случаи в Италия от началото на пандемията достигна 58 852. Потвърдените случаи на коронавирус в страната са 1 милион и 688 хиляди.