Великобратания, Франция и Италия отчитат забавяне на разпространението на коронавируса.

Епидемията във Великобритания леко е отслабнала, като показателят R за репродуктивност на коронавируса вече е под единица. Това свидетелства, че вторият локдаун в Англия е ограничил разпространението на заразата, казаха днес правителствени експерти, цитирани от Ройтерс.

Броят на новите случаи с коронавирус в Обединеното кралство е намалял до нива между 0 и 2 на сто, обяви Научната служба към правителството. Стойността на числото R варира между 0,9 и 1, което означава, че всеки десетима носители на вируса го предават на между 9 и 10 човека. През миналата седмица стойността на R беше 1,0-1,1.

Учените поясниха, че изчисленията им се базират на данни за цялото Обединено кралство до 24 ноември. Според тях спадът означава, че ограниченията в Англия, въведени на 5 ноември, дават някакво положително въздействие, но това не е окончателна оценка.

Режимът на локдаун в Англия, където живее около 85 на сто от населението на Великобритания, е със срок до сряда. Той ще бъде заменен от система на строги ограничения по региони. За дните около Рождество Христово се предвижда разхлабване на строгите регионални мерки и за период от пет дни на закрито ще могат да се събират хора от три домакинства.

Великобритания обяви днес 16 022 нови случая на коронавирус и 521 починали през последното денонощие. Вчерашните данни бяха съответно за 17 555 новозаразени и 498 смъртни случая. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания доближава 1 милион и 590 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател. Във Великобритания са починали общо 57 551 човека с коронавирус. Страната е с най-много смъртни случаи в Европа и на пето място в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Франция също отчита забавяне на разпространението на коронавируса днес - ден преди да отворят врати магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, предаде Ройтерс.

Броят на новозаразените през последното денонощие е 12 459, докато вчера беше 13 563, а миналия петък - 22 882, показват данни на здравното министерство.

Броят на настанените в болница пациенти с КОВИД-19 е намалял с 662 до 28 648 пациенти, а този на лекуваните в интензивни отделения - със 135 до 3883 души. Продължава тенденцията от изминалите две седмици към спад.

Президентът Еманюел Макрон каза тази седмица, че въведените на 30 октомври карантинни мерки може да бъдат вдигнати на 15 декември, ако дотогава новите случаи намалеят до 5000 дневно, а пациентите в интензивни отделения са между 2500 и 3000.

Смъртните случаи, за които се съобщава днес са 957, в това число 564 починали за период от три дни в старчески домове и 393 през последното денонощие в болници.

Общият брой на регистрираните във Франция заразени е над 2 милиона и 196 хиляди. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Русия. Близо 52 хиляди души (51 914) с КОВИД-19 са починали във Франция. Страната е на седмо място в мрачната статистика след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико, Великобритания и Италия.

Италианското правителство ще разхлаби мерките срещу коронавируса в пет области от неделя, в това число в най-богатата и многолюдна Ломбардия, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Ломбардия, Пиемонте и Калабрия ще бъдат преквалифицирани от червена в оранжев зона, а Сицилия и Лигурия - от оранжева в жълта.

Решението е било взето след постепенно намаляване на броя на хоспитализациите на хора с КОВИД-19 в голяма част от Италия през последната седмица. Броят на новите случаи също спадна след достигнатия по-рано този месец пик.

За последното денонощие в Италия са регистрирани 827 смъртни случая и 28 352 новозаразени с коронавирус при направени 222 803 теста. Броят на хоспитализираните е намалял с 354 от вчера и днес е 33 684, а този на хората в интензивно отделение - с 64 до 3782.

През първата половина на ноември броят на приетите в болница се увеличаваше на ден с по около 1000 души, а на тези в реанимация - с приблизително 100.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Италия надхвърли 1 милион и 538 хиляди. Страната е на осмо място в света по този показател. 53 677 човека с КОВИД-19 са починали в Италия. Страната е на второ място в мрачната статистика в Европа след Великобритания и шеста в света, изпреварена още от САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.