Френският президент от 2007 до 2012 г. Никола Саркози загуби обжалването по делото за корупция и търговия с влияние. Апелативният съд в Париж го осъди на 3 години затвор, две от които условно и една - ефективно. Въпреки това решение на съда обаче 68-годишният Саркози няма да влезе в затвора, а ще носи електронна гривна, съобщи Би Би Си.  

Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер. Апелативният съд наложи също тригодишна забрана на Саркози да заема изборни длъжности и тригодишна забрана за Ерцог да упражнява адвокатската си професия, информират Франс прес и БТА. 

Саркози пристигна в съда, облечен в тъмносив костюм, и изглеждаше нервен. Той поздрави приятелски с докосване на юмрук своите адвокати и се усмихваше от време на време, докато заемаше мястото си преди началото на делото, описва поведението му Ройтерс.

 

На първа инстанция Саркози беше осъден на 3 години затвор, две от които условно. Съдиите приеха, че Саркози е опитал да подкупи съдия с предложение за престижен пост. В замяна магистратът е трябвало да предостави информация за разследване срещу партията на Саркози. Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората световна война, получил ефективна присъда.  

Адвокатът на Саркози е категоричен, че присъдата ще бъде обжалвана и пред Върховния съд. 

Бившият френски президент загуби и друго дело на първа инстанция - по обвинението, че е използвал финансиране за кампанията си през 2007 г. от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

Освен за корупция и незаконно финансиране на предизборна кампания, срещу него се водят процеси и за присвояване на публични средства и престъпно сдружаване.

Франс прес отбелязва, че присъдата на Саркози е безпрецедентно наказание за бивш френски държавен глава. През 2011 г. Жак Ширак (последователно кмет на Париж, министър-председател и президент на Франция) беше осъден за корупция, но 2-годишната присъда беше изцяло условна.