За първи път бивш френски министър влиза в затвора. Това е 76-годишният Клод Геан, който беше бившата дясна ръка на Никола Саркози, предаде Франс прес.

Той бе пратен зад решетките заради неизпълнение на задълженията си, свързани с осъдителна присъда от 2017 г.

През януари 2017 г. Геан бе осъден на две години затвор, от които една година условно с пробация и на глоба от 75 000 евро по дело, свързано с премии в брой в министерството на вътрешните работи. Геан изпълняваше присъдата си при режим на условна свобода, допълва БТА.

Но в началото на ноември апелативен съд в Париж отмени част от условната присъда (3 месеца) и от условното му освобождаване (6 месеца), след като прецени, че Геан не превеждал парите за покриване на глобата, както и на сумата, която съдът му разпореди да плати за нанесени вреди.

Общо дължимата сума възлиза на 190 000 евро, но Геан изплатил от нея едва 36 процента. Отчасти това е станало чрез конфискация. В резултат на всичко това Геан се озова зад решетките за 9 месеца.

В миналото Геан освен вътрешен министър, беше и генерален секретар на Елисейския дворец, префект и директор на националната полиция.

През октомври и ноември той бе призован в съда заедно с четирима други бивши приближени на Саркози заради подозрения за отклоняване на публични средства. Геан е обвинен и по дело за предполагаемо либийско финансиране на предизборната кампания на Саркози.