Министърът на финансите Асен Василев сравни задържането на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов с акциите срещу бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц и бившия президент на Франция Никола Саркози. 

"Виждате какво с Курц в Австрия и със Саркози във Франция. Най-накрая влязохме в Европа", заяви Василев в кулоарите на Народното събрание. 

Той отрече твърдението, че полицейската акция от снощи, при която бяха задържани още бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, е политическа чистка. Той заяви, че за да има такава чистка, трябва някое от тези лица да е във властта, а това не е така към момента.

Макар и късно, тези действия се предприемат и ние се радваме за това, коментира Василев, като отхвърли и твърдението за репресии.

"Репресия е когато студентите ги бият зад колоните на Министерския съвет. Репресия е когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го видят всички и да го снимат всички. Това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри? Нямаше, защото полицията си върши работата по закон".

По думите на Василев има наложена 24-часова мярка, не е имало полицейско своеволие, като да хвърляш хора по очи и да им казваш, че са престъпници. Нямало и изтекли кадри от пресцентъра на МВР как хора се унижават и арестуват.

Относно ареста на Севделина Арнаудова, Асен Василев уточни, че половин час преди това тя е давала информация на медиите за претърсване на дома й.

"Не е някой да е разбил вратата и да е казал, тук ви арестуваме пред лицето на детето", посочи той. И допълни: "Хайде да спрем с рефрена за репресиите. Няма репресии, има нормални полицейски действия".

За действията, предприети снощи, Василев каза още:

"Това, което знам до момента, и като се гледа кои са задържани, изглежда че се действа по сигнала на Васил Божков и по доклада на агенция Държавна финансова инспекция от миналото лято. Тогава агенцията установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 милиона лева, заради бездействието на Комисията по хазарта, която беше на пряко подчинение на Владислав Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на прокуратурата и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези 556 милиона лева на данъкоплатците. Това е една малка стъпка в тази посока".

Във връзка с информацията, че с тази акция властта се опитва да прикрие нещо друго, като даването на оръжия на Украйна, финансовият министър посочи:

"Държавата не може да даде един пирон без подпис на финансовото министерство. В министерството не е постъпвало такова искане, под никаква форма, за никакви оръжия".