Броят на починалите от новия коронавирус в Китай достигна 2118, оздравели са повече от 16 100, а заразените са над 74 500 души. Това съобщи днес китайският Държавен комитет по здравеопазването, предаде ТАСС.

Смъртността от вируса в страната е 2,83 на сто срещу 2,7 вчера. В сравнение с предходното денонощие новите случаи са намалели от 1355 на 394. Най-много са заразените в централната провинция Хубей. В Пекин са регистрирани общо 395 болни.

Над 126 300 жители на Китай, контактували с инфектирани, са под лекарско наблюдение. Повече от 4900 души са под карантина заради подозрения, че са заразени. Според лекарите над 11 800 болни от страната са в тежко състояние, добавя агенцията.

Две жертви на вируса от круизния кораб

Двама заразени с новия коронавирус пътници от поставения под карантина в Япония круизен кораб "Даймънд принсес" починаха, съобщиха днес японски медии, цитирани от Франс прес. Корабът е закотвен близо до японско пристанище.

Жертвите са мъж и жена на около 80 години, двойка с японска националност, съобщи Би Би Си.

Това са първите смъртни случаи сред 621-те потвърдени носители на вируса на борда на кораба. Според телевизия Ен Ейч Кей мъжът и жената са били евакуирани от кораба на 11 и 12 февруари.

Вчера от "Даймънд принсес" слязоха около 500 души, минали двуседмична карантина, у които вирусът не бе открит. Евакуацията на всички пасажери се очаква да отнеме най-малко три дни. 3700 души пътуваха с кораба.

Хаос на кораба

Японски специалист по инфекциозни заболявания, посетил круизния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина край Йокохама, нарече действията на Япония за справяне със ситуацията "хаотични".

Кентаро Ивата, преподавател от катедрата по инфекциозни заболявания на университета в Кобе, след битка с властите, за да получи разрешение, се качи преди два дни на борда на кораба.

По мнението на Ивата лайнерът е "абсолютно неподходящ, за да се контролира разпространението на инфекции - няма разлика между зелените (безопасни) и червените (потенциално заразени) зони, персоналът може да преминава от едно място на друго, да се храни, да говори по телефона". "Бил съм в Африка, когато действахме срещу епидемията от ебола. Бил съм в други страни, където е имало холера, а през 2003 г. в Китай, където се борехме с ТОРС. Никога не ме е било страх да се заразя аз самият. В помещенията на "Даймънд принсес" обаче се изплаших, защото нямаше никакъв начин да разбера къде е вирусът", разказва той във видеозапис на английски, качен в интернет.

Ивата изразява съжаление, че кризата е била оставена отначало в ръцете на бюрократи. "На борда на "Даймънд принсес" изпитах ужас, защото нямаше специалист по управление на инфекции", споделя той. И допълва, че е твърде разтревожен и ще остане под карантина за 14 дни, за да не рискува да зарази своето семейство.

Помолен от журналисти да коментира тези критики, говорителят на японското правителство Йошихиде Суга увери, че "от 5 февруари насам са взети строги мерки за предотвратяване на разпространението на вируса, по-специално чрез носене на маски, миене на ръцете и използване на дезинфекциращи средства".

"Полагаме всички усилия", каза той.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като също отхвърли критиките. Експерти медици следят положението на кораба "Даймънд принсес" и според специалисти, консултиращи правителството, ситуацията е "под контрол", отговори той на запитване от депутати от опозицията.