Постоянният представител на Русия към Европейския съюз Владимир Чижов определи като странно решението на София за изгонване на руски дипломати и заяви, че не бива да се бърза с изводите по въпроса за скъсване на дипломатическите отношения с България, предаде ТАСС.

"Това повече от странно решение, което не се вписва в никаква разумна рамка, беше взето от вече де факто министър-председателя в оставка Петков, а доколкото чувам, в София се водят разгорещени дискусии за неговата законност и най-вече за това какво да се прави в тази ситуация по-нататък. Затова в случая не бих бързал да правя окончателни заключения", каза Чижов в отговор на въпрос по телевизия "Русия-24".

Според него България отдавна не води самостоятелна политика, а решението на България да изгони 70 руски дипломати е взето под влияние на външни сили.

Руският заместник външен министър Александър Грушко заяви днес пред журналисти, че ситуацията около изгонването на 70 руски дипломати от България "е много сериозна". "Отговорността за всички последици, които може да бъдат радикални, носи българската стана", посочи той.

По-рано руският посланик Елеонора Митрофанова направи изявление на страницата на руската дипломатическа мисия в социалните мрежи. Тя каза, че жалбата на руската страна до българското външно министерство е оставена без уважение и ще постави въпроса за закриване на руското посолство в България, което неминуемо ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Темата бе коментирана и от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че

Въпросът за закриването на руското посолство в България ще бъде разгледан от руското външно министерство, ако е необходимо, ще бъде докладван на президента на Русия Владимир Путин.