Ако политическото напрежение нарасне до избухване на гражданска война, Португалия е готова да се намеси и да задейства план за незабавна евакуация, заяви външният министър Аугущо Сантош Силва пред държавната телевизия РТП (RTP).

Вижте снимки >>>

За целта са в готовност въздушни и морски Сили за бързо реагиране. Министърът припомни, че законите на страната позволяват намеса при извънредни обстоятелства във всички региони, където има португалски общности.

Предвижда се участието на военни сили, граждански организации и Спешна медицинска помощ. Разчита се също на съдействие от близки страни, преди всичко от Бразилия.

В знак на подкрепа на застрашените сънародници, държавният секретар на общностите (един от заместник-министрите на външните работи) посети Каракас, където изрази пред местните власти тревогата и решителността за съдействие за преодоляване на кризата.

Недоволството и проблемите във Венецуела не са отскоро, но кризата се задълбочи, когато на 29 март Върховният съд обяви, че ще поеме функциите на Националното събрание.

Опозицията на правителството на Николас Мадуро, която има мнозинство в парламента, окачестви решението на съда като държавен преврат. Като прибавим към това и дългосрочните социални и продоволствени проблеми, последвалите протести в столицата и други градове бяха неизбежни.

През първите 8 седмици има 60 убити, 1 043 ранени и над 2 000 задържани, по данни на прокуратурата, цитирани от CNN.

Президентът Николас Мадуро обяви намерението си да свика Учредително събрание за изработване на нова конституция. Опозицията не приема това и протестите продължават да се засилват.

Президентът стигна дотам, че предопредели неговия министър на образованието за председател на новия парламент, съставен от "граждани, селяни, младежи, студенти, феминистки, но най-вече работници".

Опозицията контрира, че с това Мадуро иска да отнеме от народа правото да гласува на избори, като единствен изход за преодоляване на кризата и за национален диалог.