Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо казал пред британски депутати, че генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус бил "купен" от китайското правителство, предаде ДПА, като се позова на медийни информации.

Помпейо заявил на закрита среща с поканени депутати вчера, че твърдението му се опира на "твърди разузнавателни основания", съобщиха в. "Таймс" и други медии.

Британският ежедневник цитира "множество източници", присъствали на събитието в Лондон, домакин на което е бил клонящият към десницата външнополитически институт "Хенри Джаксън съсайъти".

"Когато ситуацията стана критична /Е/ когато имаше пандемия в Китай, д-р Тедрос, който беше /. . ./ купен от китайското правителство", казал Помпейо, цитиран от в. "Дейли телеграф".

"Не мога да кажа повече, но мога да кажа, че казвам това въз основа на твърди разузнавателни основания, направена е била сделка . . . имало е сключване на сделка за избирането (на Тедрос), а когато ситуацията стана критична, имате мъртви британци", казал той.

Помпейо и американският президент Доналд Тръмп остро критикуват реакцията на СЗО към пандемията от коронавирус и обвиняват организацията, че е помогнала на Китай да прикрие сериозността на заразата в началото и нейния източник. Досега обаче те не са твърдели, че Тедрос е "купен" от Китай.

От базираната в Женева организация от системата на ООН отрекоха категорично твърденията на Помпейо, предаде ДПА.

"СЗО не знае за каквото и да било такова изявление, но отхвърляме решително всякакви личностни нападки и неоснователни твърдения. (Организацията) призовава страните да останат съсредоточени върху борбата с пандемията (от новия коронавирус), която причинява трагична загуба на (човешки) живот и страдания", се казва в комюникето.

Тръмп реши да изтегли от СЗО САЩ, които имат най-голяма вноска в нейния бюджет. Това решение предизвика безпокойство, включително у американски съюзници. Вероятният кандидат на Демократическата партия на президентските избори в Съединените щати през ноември Джо Байдън обеща да отмени решението на републиканеца Тръмп, ако го победи и стане президент.