Американският държавен секретар Майк Помпейо потвърди днес, че президентът на САЩ Доналд Тръмп лично е предупредил руския външен министър Сергей Лавров Москва да не се намесва в американските избори, предаде Франс прес.

"Президентът Тръмп каза ясно на срещата с министър Лавров и останалата част от руската делегация, че лично той и цяла Америка намират намесата в нашите избори за недопустима", заяви Помпейо на пресконференция във Вашингтон.

Сергей Лавров се срещна вчера с американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом. Руският външен министър отрече Тръмп да е отправял към него подобни предупреждения.

"Всъщност не сме говорили за изборите", каза Лавров пред журналисти след визитата си във Вашингтон.

САЩ искат да работят с Русия за прекратяване на конфликта в Либия, каза Помпейо, цитиран от Ройтерс. Помпейо изтъкна, че при срещата си Лавров е напомнил на руския министър за оръжейното ембарго срещу Либия.

Вчера Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина и сега обмисля предложението, допълни руският външен министър.

Американският президент е потърсил подкрепа за усилията на Вашингтон да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и за денуклеаризация на Корейския полуостров. Тръмп е изразил надежда, че подобряването на двустранните отношения с Русия ще позволи да бъде активизирана взаимната търговия.

Лавров посочи, че с американския президент са обсъдили стратегическата стабилност, сигурността, положението в сферата на контрола над въоръженията и неразпространението им.