Целият британски внос в ЕС ще бъде проверяван от следващата година, независимо дали дотогава бъде постигнато търговско споразумение с Лондон. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в лекция в Европейския парламент пред студенти от Висшето търговско училище в Париж, предаде БТА.

Барние добави, че по тази причина Франция, Белгия и Холандия ще осигурят стотици митничари. Главният преговарящ на ЕС допълни, че всяко търговско споразумение почива на правила, а когато се търгува без споразумение, се прилагат правилата на Световната търговска организация.

Преди месец британският премиер Борис Джонсън отправи същото предупреждение по отношение на вноса от ЕС - страната му ще наложи от следващата година пълни митнически и гранични проверки на всички стоки. Така той прави опит да засили натиска върху съюза в търговските преговори.

"Планираме пълни проверки на целия внос от ЕС - експортни декларации, декларации за сигурност, проверки на здравето на животните, както и всички стоки за супермаркетите да минават през Граничните инспекционни пунктове", съобщи тогава  правителствен източник, цитиран от "Дейли Телеграф".

Днес Барние отбеляза, че ЕС е готов да предложи на британската страна неограничен, "супер преференциален", достъп до европейския пазар, ако се възприемат условията за честна търговска надпревара - при равни условия за труда, опазването на околната среда, данъчното облагане и държавната помощ.

Британските управляващи в изказванията си за бъдещите отношения с ЕС са започнали да се отдалечават от вече постигнатите договорености, изтъкна Барние. По неговите думи старите търговски споразумения са преследвали главно целта да се повиши стокообменът, но съвременните включват много повече изисквания като правата на работниците и опазването на природата.

Главният преговарящ посочи, че преди 47 години Великобритания се е присъединила към европейския проект не по причините, водили държавите основатели, а главно от търговски подбуди.

По неговите думи повод за решението на мнозинството британски избиратели да напуснат ЕС е станало общественото недоволство, причинено от глобализацията.

Популистите използваха това обществено напрежение. Никой досега не можа да ми докаже ползата от напускането на ЕС, дори Найджъл Фараж (сега председател на партия Брекзит, а навремето идеолог на кампанията за напускане на ЕС - б.р.), заяви Барние. Той съобщи, че при разговора му с Фараж се е изненадал от изявлението, че ЕС ще престане да съществува с оттеглянето на Великобритания.

Някои хора от кампанията за британското напускане искат да разрушат ЕС, трябва да се защитим. Каквото и да стане занапред, Великобритания остава наш приятел и съюзник, категоричен е Мишел Барние.