Президентът на Франция Еманюел Макрон днес призова за по-тесни връзки с Полша в сферата на сигурността и отношенията с Русия при пренастройването на ЕС след напускането на Великобритания, предаде Асошиейтед прес и БТА.

"Бих искал това посещение, нашите разговори да бележат истински повратен момент в ролята, която заедно можем да играем за утрешна Европа", изтъкна Макрон пред журналисти, застанал до полския си домакин Анджей Дуда, след разговорите между двамата, предаде Франс прес.


Дуда също говори за "пробив" и приветства подписването на програма за полско-френско сътрудничество в рамките на тяхното "стратегическо партньорство". Полският президент каза, че след Брекзит ЕС трябва да придобие нова форма и да се създаде нова конфигурация на различните роли в ЕС, смята Дуда, цитиран от АФП.

Дуда каза, че "без съмнение ЕС трябва да придобие нова форма. Излизането на Великобритания от ЕС означава ново начало. Ролите в ЕС ще трябва да бъдат пренаредени, а европейската архитектура ще трябва да бъде наново изградена", каза полският президент.

Според него ЕС трябва да стане ефективен и привлекателен механизъм, така че никой да не иска да напуска блока, предаде ДПА.

Макрон каза, че сътрудничеството между Париж и Варшава трябва да помогне за "посрещане на предизвикателствата в областта на климата и да подкрепи Полша", изправена пред изпитания, които той не подценява. Става дума за укрепване на европейския проект, тъй като днес, след Брекзит, наистина са се появили нестабилност и съмнения, каза още Макрон.

Френският президент изрази надежда Франция и Полша да развият сътрудничеството си в областта на енергетиката и военната промишленост, като спомена проекта за бъдещ европейски танк, за който говори и президента Дуда.

Макрон призова също за възраждане на тристранните връзки с Германия, т.нар. Ваймарски триъгълник, и настоя за среща на високо равнище през идните седмици, след няколко години пауза, предаде АФП.

Френският гост каза, че трите държави трябва да подновят ролята си за моделиране на бъдещето на ЕС, особено след напускането на Обединеното кралство.

В миналото Макрон се е отнасял критично към дясното полско правителство и политиката му да не приема мигранти, за нежеланието да се откаже от въгледобива и за опитите му да постави съдебната власт под контрол.

Френският президент каза, че иска визитата му да е "повратна точка" в двустранните отношения и да помогне за изчистване на всякакви недоразумения.

Той изрази загриженост от промените, които полското правителство прави в съдебната система, и настоя за по-интензивен диалог с Европейската комисия за слагане край на конфликта с Брюксел по този въпрос. Макрон каза, че "ценностите на свободата и правосъдието" са "дълбоко залегнали в Полша, в нейната история", предаде ДПА.

Полският държавен глава изтъкна, че първата визита на френски президент във Варшава от много години има стойността на пробив за Полша.

Във френската делегация са министрите на външните работи, на отбраната, на финансите и на околната среда.

По-късно днес Макрон ще се срещне с премиера Матеуш Моравецки и външния министър Яцек Чапутович.

Утре Макрон ще отиде в Краков, където ще посети замъка Вавел и ще произнесе слово в Ягелонския университет.

В програмата му е включена и среща с французи, живеещи в Полша, както и с полски интелектуалци.