Български рибар, който живее и работи в английското графство Корнуол, разказа в програма, излъчена по телевизионния канал Би Би Си 2, че е "за" Брекзит, защото смята, че в дългосрочен план това е най-правилното решение за Обединеното кралство. Неговият английски работодател обаче смята, че ако няма работници от чужбина, свързаният с риболов бизнес трудно ще оцелее, предаде БНР.

В последния епизод от поредицата "Корнуол: Животът на рибарите" главни действащи лица са 71-годишния англичанин Крис Бийн и неговия екипаж, в който има българин. Покрай цялата история около живота на рибарите и проблемите с риболова не е пропусната и политическата страна на въпроса с Брекзит.

За изненада на мнозина, както посочват самите автори на предаването, интервюираният на борда на рибарския траулер българин Иво задава въпроса защо някой друг трябва да контролира британските граници и британците да бъдат управлявани от някаква отдалечена бюрокрация в Брюксел и отбелязва:

"Сигурно очаквате да съм против Брекзит, но моето мнение е, че Брекзит в дългосрочен план - до 10-20 години от днес - е най-добрият избор. Великобритания винаги е била остров, свободна от останалата част от света и трябва да остане свободна, за да контролира границите, риболова, всичко... Източноевропейците ме наричат предател, но моето съзнание ми казва, че аз вече съм 18 години в Обединеното кралство и това вече е моята страна".

Крис Бийн, който всъщност е предложил работа на Иво, срещайки го на пазар за риба, обаче е на друго мнение. Според него без труда на чужденците и особено сега, когато броят им намалява след референдума за Брекзит, той има притеснения за бъдещето.

Бийн припомня освен това, че основният пазар за британска риба е Европа, така че ще бъде голям проблем, ако тези пазари внезапно затворят врати.

Самият Иво между другото допълва, че макар и да му харесва живота в Корнуол, той планира да се върне в България и да се присъедини към семейството си, което е решило да не живее във Великобритания.

Иво смята още, че със свободното движение на хора са дошли мнозина, които не помагат на икономиката. За себе си обаче българинът казва, че винаги е давал своя принос и се е стремял да върши само добри дела.