Британският премиер Борис Джонсън грижливо избегна да спомене днес думата "Брекзит" в първата си реч след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, посветена на бъдещите отношения с общността, като посочи, че това вече е стара история, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В половинчасовата си реч консервативният лидер не произнесе "Брекзит" нито веднъж, с изключение на това, че спомена за "дума, започваща с Б".

На въпрос на журналист дали думата "Брекзит" е забранена, Джонсън отговори в обичайния си образен стил, като каза, че това е нещо вече приключило, нещо като Големия взрив или нормандското нашествие, което е "зад нас в историята".

През 2016 г. редакторският екип на речника "Колинс" избра "Брекзит" - съчетание от Britain ("Великобритания") и exit ("напускане") - за дума на годината, след като тя бързо набра популярност след британския референдум за членството в ЕС през юни същата година.

В началото на януари членовете на правителството бяха инструктирани да избягват тази дума, която преобладаваше в политическите и медийните дебати след референдума, каза да АФП източник от кабинета.

В днешното си изложение Джонсън каза, че Обединеното кралство няма да прави "нелоялна конкуренция" на ЕС, както се опасява Брюксел след Брекзит. В същото време той отхвърли всякакво съобразяване с европейските правила като "цена за свободна търговия".

Джонсън каза, че не вижда никаква нужда Лондон да се обвързва със споразумение с ЕС. "Ще възстановим пълния си суверенитет върху нашите граници, върху имиграцията, конкуренцията, правилата за субсидиране, доставките, защитата на личните данни", подчерта Джонсън.

Според Джонсън, сътрудничеството с европейците в областта на отбраната и външната политика не изисква непременно сключване на договор.

В речта си пред бизнес лидери и дипломати в Лондон Джонсън каза, че Великобритания иска споразумение за свободна търговия, но не на всяка цена, предаде Асошиейтед прес.

В изказването си Джонсън подчерта, че изборът не е между "със сделка или без сделка". "Въпросът е дали сме съгласни на търговски отношения с ЕС, сравними с тези на Канада или по-близко до тези с Австралия", заяви британският премиер.

Търговско споразумение по австралийски модел ще означава голям набор от нови митнически тарифи и други бариери между Великобритания и ЕС, посочва АП.

Британският министър-председател избра да произнесе речта си в емблематична зала на Стария кралски военноморски колеж в Гринуич, на брега на Темза - място, тясно свързано с британската военна слава. Той говори в обширна зала, украсена с картини, величаещи британските подвизи.

"Няма нужда споразумение за свободна търговия да означава приемане на правилата на ЕС за политиката на конкуренция, субсидиите, социалната защита, околната среда или нещо подобно", каза Джонсън. Той изтъкна, че Великобритания ще поддържа най-високите стандарти в тези области, в много отношения по-добри от тези в ЕС, без принудата на договор.

Посланието на Джонсън беше отправено и към аудиторията в страната му, и към ЕС. Лидерите на общността обаче едва ли ще се впечатлят от нещо, в което виждат проява на британско упорство и пожелателно мислене, посочва АП.