Петима души, включително един германец, са задържани по подозрения в малтретиране на германски младежи. Тормозът на проблемните тийнейджъри е упражняван във възпитателен център в Румъния, приемащ ги по програма за социално приобщаване. Заподозрените са в предварителен арест за 30 дни, съобщи за АФП Йоан Сас, адвокат на един от задържаните.

 

Адвокатът, който осигурява защитата на заподозрения германец - ръководител на въпросния център, посочва, че неговият клиент е обвинен, че е създал организирана престъпна група за трафик на хора и незаконно задържане. Няма доказателства срещу него, само улики, каза Сас, като добави, че ще оспори съдебната мярка, потвърдена от прокуратурата.

Други трима души, включително германка, която е съпруга на клиента на Сас, са поставени под съдебен контрол.

Румънските граждани, заподозрени по случая, са служители или сътрудници на центъра, уточни адвокатът. Говорителка на германското министерство на външните работи Мария Адебар заяви вчера, че не е "чувала никога да се говори за проблеми през последните 20 години" във връзка с този възпитателен център.

Във вторник по нареждане на румънската прокуратура, занимаваща се с организираната престъпност, бяха извършени обиски в жилищата на осем души, включително на германската двойка. Подозира се, че въпросните лица принуждавали тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години да "полагат изтощителен физически труд" в голям брой домакинства, държали ги при "робски условия" и ги заплашвали по "унизителен и излагащ" начин.

Заподозрените са участвали в т.нар. Проект Марамуреш - предполагаемата социална програма, наречена на името на района в Северна Румъния, където е базирана. Проектът е финансиран от германската държава, създаден е и е координиран от един от заподозрените германци, а дейността му е лицензирана от румънското министерство на труда. Обявената цел на програмата е да "рехабилитира" проблемни деца и тийнейджъри от Германия чрез занимателни дейности и психологическа подкрепа.

Според прокурорите обаче на младежите не било позволявано да учат или да взимат предписаните им лекарства, не можели да поддържат контакт с външния свят и били обект на "груби и жестоки методи на т.нар. превъзпитание". Центърът във Визеу де Сус /Северозападна Румъния/, за който са правени телевизионни репортажи в миналото, приема от години германски младежи, отбелязва АФП. Той работи с местни жители, на които младежите са поверявани, за да извършват различни дейности. Според местната дирекция за защита на децата общо 20 деца на възраст между 12 и 18 години са били настанени в центъра. Четири от тях са били изпратени по искане на прокуратурата в дом за социални грижи за деца и са били изслушани от прокурори. Останалите все още са в центъра, който продължава да функционира нормално, посочи Йоан Сас.