Румънските власти разследват група, заподозряна за малтретиране на германски деца под прикритието на социална програма за превъзпитание, съобщи АФП, позовавайки се на румънската прокуратура.

Вчера властите в страната са претърсили осем къщи като част от разследването, в което са заподозрени осем души, в т.ч. двойка германци. Подозира се, че въпросните лица принуждавали тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години да "полагат изтощителен физически труд" в голям брой домакинства, държали ги при "робски условия" и ги заплашвали по "унизителен и излагащ" начин, посочва прокуратурата в прессъобщение.

Осмината заподозрени са участвали в т.нар. Проект Марамуреш - предполагаемата социална програма, наречена на името на района в Северна Румъния, където е базирана. Няма извършени арести досега.

Проектът е финансиран от германската държава, създаден е и е координиран от един от заподозрените германци, а дейността му е лицензирана от румънското министерство на труда. Обявената цел на програмата е да "рехабилитира" проблемни деца и тийнейджъри от Германия чрез занимателни дейности и психологическа подкрепа. Според прокурорите обаче на младежите не било позволявано да учат или да взимат предписаните им лекарства, не можели да поддържат контакт с външния свят и били обект на "груби и жестоки методи на т.нар. превъзпитание".

Прокуратурата не съобщи колко деца са били засегнати, но на сайта на Проекта Марамуреш пише, че през програмата са преминали общо 61 деца, а едновременно може да бъдат приети по 20 проблемни младежи в отдалечена ферма, с десетина приемни семейства.

Предполагаемите злоупотреби са били извършени в периода от 2014 г. до този месец, уточни прокуратурата. Грижата за някои от децата сега е поета от социални работници в Марамуреш.

Румънските медии са публикували и преди твърдения за злоупотреби, отнасящи се до програмата, но досега не бяха предприемани действия.