Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, нарече службата на дъщеря си Елизавета в Европейския парламент "обща студентска практика".

"Знаете, тук говорим за обикновен студент и обикновена практика", каза той, подчертавайки, че няма да прави други коментари. Същевременно Песков подчерта, че този въпрос не засяга неговата професионална дейност. "Това се отнася до дъщеря ми, не се отнася до служебните ми задължения и до работата ми", заключи Песков, цитиран от ТАСС.

Името на Елизавета Пескова нашумя, след като Радио "Свобода" и други западни медии съобщиха в понеделник, 25 февруари, за нейната работа в Европейския парламент, отбеляза ТАСС. Те са получили информацията от евродепутати от балтийските държави, които разглеждат стажа на Елизавета Пескова като "заплаха за информационната сигурност" и "срам за Европейския парламент", добави руската агенция.

Евродепутатът от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Емрик Шопрад нарече тези твърдения "неоснователни и русофобски", цитира го ТАСС.

Името на Елизавета Пескова и позицията й на "стажант" са официално вписани на страницата на Шопрад в Европейския парламент, на която фигурират всички членове на екипа му.

Евродепутатът поясни, че заплащането за дейността на Елизавета Пескова е на средно за стажантите от ЕП ниво - около хиляда евро на месец. Той подчерта, че стажантите в ЕП изпълняват офис работа, включително работят с медийни материали. В същото време, според Шопрад, никой от тях няма достъп до класифицирана информация или до закрити срещи.

Френският евродепутат Емрик Шопрад е член на комисията по външни работи на ЕП и подкомисията по отбрана и сигурност, както и член на групата "ЕС-Русия", чиито дейности на практика са замразени. През 2014 г. той, като част от група евродепутати, посети Крим като наблюдател на референдума за обединението на Крим с Русия, припомня ТАСС.