Дъщерята на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Елизавета Пескова действително е стажантка при евродепутата от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Емрик Шопрад. Това потвърди пред БНР самият евродепутат.

Французинът Шопрад, който е заместник-председател групата на евроскептичната група, уточни, че Пескова, която е на 21 г., е при него в качеството си на студентка по право във Франция, изучаваща европейските институции и подчерта, че тя няма достъп до класифицирана информация. Той добави, че младата жена работи върху досие за президентските избори в Сенегал и никога върху теми за Русия.

Шопрад уточни, че самият той е член на групата "ЕС-Русия", но, по думите му, заседанията се водят при закрити врата и Пескова не присъства на тях. Евродепутатът каза още, че Европейският парламент, а не той е подписвал договора с Елизавета Пескова. За пръв път тя е била назначена през ноември миналата година, после договорът й е бил подновен за още три месеца и ангажиментите й ще приключат с изтичането на мандата на този състав на ЕП през май.