СЗО се бори с ново огнище на коронавирус в Пекин. Властите в няколко квартала на китайската столица издигнаха КПП-та, затвориха училища и наредиха на местните жители да се тестват за коронавирус след неочакван пик на заразявания, свързван с най-големия пазар на храна на едро в Азия.

Според държавни вестници вирусът бил открит на дъски за нарязване на вносна сьомга на пазара "Синфади" в столицата на Китай. Световната здравна организация обаче определи твърденията като хипотеза.

"Източникът на новия клъстър от заразени с коронавируса в Пекин не е установен", заявиха представители на Световната здравна организация и определиха като хипотеза твърдението, че новото огнище се дължи на внос или пакетиране на сьомга, предаде Ройтерс.

Шефът на отдела на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън каза, че не е готов да заяви, че е нужно да се тестват амбалажи за вируса.

Още в събота, 13 май властите започнаха да анализират хиляди проби, взети от пазара в Пекин. Тогава бяха открити следи от вируса и на "дъска, използвана за филетиране на импортирана сьомга".

Само часове след това редица вериги супермаркети са премахнали сьомгата от асортимента си. 

Китай междувременно спря вноса на сьомга.

Не можем да пращаме никаква сьомга в Китай, пазарът е затворен, съобщи пред Ройтерс Регин Якобсен, главен изпълнителен директор на компанията Баккарфрост (Bakkafrost) от Фарьорските острови. Износът спряха и големите норвежки компании.

Отношението на САЩ към СЗО

Генералният директор на базираната в Женева организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че САЩ засега остават неин член, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос дали Съединените щати са напуснали СЗО, тъй като тази седмица изтича 30-дневният срок, който президентът Доналд Тръмп даде на организацията да извърши задълбочени реформи, Гебрейесус увери, че САЩ остават страна членка на СЗО.

На 20 май организацията от системата на ООН потвърди, че Тръмп й е дал срок от 30 дни да гарантира провеждането на реформи. В против случай САЩ смятат окончателно да прекратят финансовите си вноски за организацията и ще преразгледат условията на членството си в нея.

Тръмп отбеляза, че СЗО се финансира основно от САЩ, но се съсредоточава върху Китай, и вече замрази американските вноски, докато не бъде разследвана ролята на организацията в укриването на данни за разпространението на новия коронавирус, припомня ТАСС.

Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че броят на заразените с коронавируса в света е надхвърлил 7,8 милиона. Над 430 000 от тези хора са починали.