Хората по света, които смятат, че Китай е реагирал добре на пандемията от новия коронавирус, са много повече от онези, които мислят, че САЩ са се справили добре с разпространението на заразата.

Това сочат резултатите от анкета на частната фондация "Съюз на демокрациите" (Alliance of Democracies Foundation), огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Проучването сред 120 000 души в 53 държави, извършено в сътрудничество с германската социологическа агенция "Далиа рисърч", установява, че дори в демократичните страни 45 на сто от хората смятат, че техните правителства са ограничили прекалено много свободи по време на пандемията.

"COVID-19 е също лакмусов тест за демокрацията", каза председателят на фондацията Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО. По думите му пандемията ще подейства на демократичните лидери като сигнал за пробуждане, че хората искат повече демокрация и свободи след пандемията.

Над 60% от анкетираните мислят, че властите в Китай са реагирали добре на пандемията, докато една една трета смятат, че отговорът на Съединените щати е бил ефективен. Над половината от респондентите в САЩ обаче са на мнение, че тяхното правителство се е справило добре.

Според мнозинството от анкетираните китайци Съединените щати имат негативно влияние върху демокрацията в световен мащаб. Гърция, Тайван, Ирландия, Южна Корея, Австралия и Дания са страните с най-голям дял на хората, убедени, че тяхното правителство се е справило добре. Най-недоволни от действията на своето правителство са хората в Бразилия, Франция, САЩ, Италия и Великобритания.

Проучването освен това показва, че мнозинството от хората по света се опасяват от намеса на чужда сила в следващите избори в техните страни. Най-ниско ниво на опасения са регистрирани в Китай и Русия, а 55 процента от американците смятат, че външната намеса в президентските избори в САЩ през ноември и много или донякъде вероятна.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп намери оправдание за увеличение на заразените в броя на тестовете. Той нарече ситуацията "нож с две остриета", имайки предвид икономическата и пазарната реакция в страната.

"Тестовете ни са толкова повече и по-напреднали от всяка друга страна (свършихме чудесна работа относно това!), че показват и повече случаи на заразени. Без тестване или слабо тестване, ние бихме показвали много малък брой случаи. Тестването е "двуостър нож" - кара ни да изглеждаме зле, но е добре да имаме повече тестове", написа Тръмп в Туитър.

Малко по-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че капацитетът за тестване в САЩ е разширен "стократно" от март насам.

Той добави, че Белият дом не смята, че в САЩ има втора вълна на вируса.