Китайската столица понижава от днес равнището си на готовност за коронавирусната пандемия до второто най-ниско, предаде Асошиейтед прес. С това се отменят повечето ограничения, наложени на пристигащите от Ухан и централната провинция Хубей, където в края на миналата година се появи коронавируса. Те вече няма да бъдат подложени на задължителни 14-дневни карантина и други форми на наблюдение, а подложените в момента на наблюдение ще могат да се върнат към нормалния си живот.

Жилищните комплекси в Пекин вече няма да са задължени да измерват температурата на влизащите и маските няма да са задължителни за занимания на открито. Детските градини подновяват работа, както и учениците, които още не са се върнали в класните стаи.

В Пекин не са регистрирани случаи на предаване на коронавируса най-малко от 50 дни, отбелязва АП.

Китайските власти съобщиха днес за три нови случая на заразяване с коронавируса, всичките при лица, пристигнали от чужбина. Открити са и два асимптоматични случая, при които пациентите не показват симптоми, предаде Ройтерс.

Броят на заразените в Китай достигна 83 030 души. Смъртните случаи са общо 4634.

Учени призоваха Великобритания да върне ограничителните мерки

Над 100 учени изпратиха отворено писмо до британското правителство, като го призоваха да преразгледа отмяната на наложените заради коронавируса ограничения, предаде Асошиейтед прес.

Учените призовават правителството да отложи отмяната на ограничителни мерки поради все още високия дневен брой на жертвите на коронавируса. "Въпреки наложените от два месеца ограничителни мерки все още имаме неприемливо висок брой на смъртните случаи, измерващи се със стотици и броят на новозаразените се оценява на 8000 дневно само в Англия", без да се отчитат Северна Ирландия, Уелс и Шотландия, пишат учените в изпратеното вчера отворено писмо.

Вчера Великобритания съобщи, че смъртните случаи при потвърдени заразявания с коронавирус за последните 24 часа са достигнали 357, с което общият им брой е надхвърлил 40 000. Страната е втора по брой на смъртните случаи след САЩ.

Смята се, че реалният им брой е дори по-висок, защото регистрираните 40 261 жертви включват само тези, които са умрели след като са дали положителни тестове за коронавирус.

Швейцария отвaря границите си за европейци на 15 юни

Швейцария планира да отвори границите си за страните от Европейския съюз, Европейската асоциация за свободна търговия и Великобритания от 15 юни, заяви днес правителството, след като случаите на коронавирус намаляват, предаде Ройтерс.

Правосъдният министър Карин Келер-Зутер информира колегите си от правителството за решението, което отива по-далеч от първоначалния план за отваряне на границите със съседите Германия, Австрия и Франция на 15 юни и има за цел да добави още страни до 6 юли.

"Подходът (на правителството) е в съответствие с този на много европейски страни. На неформалната видеоконференция на вътрешните министри на страните от Шенген в петък много министри изразиха желание за връщане към нормалното състояние и за премахване на проверките по европейските вътрешни граници на 15 юни", беше посочено в изявлението.

Миналия месец Швейцария заяви на своята южна съседка Италия, която има едно от най-високите нива на заразяване и смъртност от Ковид-19 в света, че италианският план за отмяна на граничния контрол от 3 юни е "доста преждевременен".

Случаите на коронавирус в Швейцария нараснаха с 23 днес, достигайки общо 30 936. Смъртните случаи са 1660.