Коронавирусна инфекция избухна отново в китайската провинция, граничеща с руския Приморски край. Причините не са ясни докрай, много от случаите са вносни. Въпреки сравнително малкия брой заразени китайските власти спешно поставиха под карантина десетки милиони хора - твърде висока е заплахата от втора епидемична вълна.

Завръщане в родината

Поел първия удар на коронавируса в края на миналата година, Китай все още се сражава с болестта. Налага се да води битки на два фронта - отблъсква упреците, че укрива данни, и се мъчи да локализира новия център на заразата.

По време на първата вълна в Ухан местните ръководители до последно не искаха да съобщят, че вирусът се предава от човек на човек, призна открито Чжун Наншан, съветник по борбата с Covid-19 в правителството на КНР. Сега китайците действат оперативно: работи мащабна система за проследяване, в огнищата моментално се организира строг контрол.

От Североизточен Китай започнаха да пристигат тревожни сигнали още през април, когато в централните райони опасността сякаш бе отминала и градовете постепенно се отваряха. Говорим за три провинции - Хейлунцзян, Цзилин и Ляонин. Инфекцията, тръгнала от Поднебесната империя към Европа, а после и към Русия, най-вероятно е върната в родината си от самите китайци. Едни са пристигнали със самолет от Москва, други - през сухопътната граница в Далечния изток. Броят на заразените, дошли от Русия, е достигнал 386 към 11 май.

Първите вносни случаи в граничния град Суйфънхъ са установени на 2 април. В провинция Хейлунцзян има тогава двайсетина болни, но скоро те стават над сто. Жителите на опасните райони са поставени под карантина и вирусният "пожар" е овладян - днес по официални данни в провинцията няма нито един пациент с Covid-19.

Потенциално опасен обаче е съседен Ляонин - там са регистрирани 149 заразени с коронавируса. Повечето са вече излекувани и изписани от болниците, но 424 души, контактували с тях, остават под наблюдение.

Особена тревога буди провинция Цзилин, също граничеща с Приморския край, освен това - със Северна Корея. В началото на май околийският център Шулан бе обявен за високорискова зона. Разболя се местно семейство, което дори не бе пътувало в чужбина. Нивото на заплахата бе повишено и във Фънман, район на град Цзилин, където на 17 май бяха открити трима заразени.

До вечерта в събота, 18 май, в района се събраха 125 потвърдени диагнози коронавирус, 95 излекувани и двама починали. Медиците държат под контрол близо хиляда контактували с болните.

В град Цзилин е обявена строга карантина, започна мащабно тестване на жителите. Затворени са спортните зали, търговските центрове, баните, обектите за хранене и учебните заведения.

От кварталите, където са открити заразени, се излиза само през специален КПП. Там измерват температурата и сканират здравния код в смартфона на всекиго. Пазаруването извън периметъра е разрешено само за един член от семейство, веднъж дневно.

Някои предприятия продължават работа, но при строго спазване на мерките за сигурност. Маските са задължителни за носене навън. За да напусне града, човек трябва да е с отрицателен тест за коронавирус, извършен до 48 часа преди пътуването и за негова собствена сметка.

Едно семейство, един вирус

"Май засега няма надежда: малките класове трябваше да започнат занятия на 18 май, но този ден дойде, а няма никакви новини. Децата си стоят затворени вкъщи", оплаква се жителка на Цзилин, посетила китайската платформа за микроблогове Вейбо. "Затова се налага да спазваме както трябва мерките за сигурност, надявам се всички да го правят", пише тя и вярва, че заразата ще подмине близките й.

Друга потребителка на Вейбо се канела да пътува за провинция Хубей - занятията в университета й щели да започнат всеки момент. "Но положението с коронавируса тук в Дунбей взе, че се влоши. Сега няма как да се върна", оплаква се тя.

Хората в Цзилин още нямат желание да разговарят с журналисти. Може би просто са уморени да обсъждат положението, предположи пред наш кореспондент жителка на Харбин. "Дори в социалните мрежи постовете по темата не са много. И са най-вече хумористични. Трите североизточни провинции са едно семейство, затова се пускат шеги, че Цзилин и Ляонин поели щафетата от Хейлунцзян", обясни тя.

В един от най-популярните постове ситуацията наистина е сравнена с почерпка по съседски. Карикатура изобразява приятели, които пийват бира и се разправят кой пръв да тръгне пак на занятия, защото на никого не му се учи.

Шегите са си шеги, но примерът на Китай показва: не бива да се отпускаш, дори да си рапортувал, че вирусът е победен. Властите признават, че е доста вероятно да пламне епидемия в континентален Китай. За най-малкия пропуск или подценяване на риска ще се плаща, и то скъпо.