Хирурзи в Университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата в света успешна белодробна трансплантация, като донор е пациентка, прекарала Covid-19, съобщи в. "Brussels Times".

Жената, която е на 72 години, била приета в болница с мозъчен кръвоизлив. Тя обаче била регистрирана като донор. Пациентката не е била пушачка, а през април т.г. имала симптоми на коронавирусна инфекция в продължение на 2 седмици. Жената не била тествана поради местната политика по това време. Тя се самоизолирала за две седмици, през които съпругът й бил приет в болница и починал от Covid-19.

Когато белгийката получила мозъчен кръвоизлив и била транспортирана в лечебно заведение, тестът й за коронавирус бил отрицателен. В кръвта й обаче са открити антитела, които показват, че е прекарала инфекцията. 8 дни след приема, жената издъхнала.

Хирурзите, които са извършили трансплантацията с дробовете й, са описали случая в авторитетното списание The Lancet Respiratory Medicine.

Реципиентът е 61-годишна жена, страдаща от Хронична обструктивна белодробна болест. Тя е чакала 7 месеца за подходящ донор. Трансплантацията е преминала безпроблемно, а направеният по-късно тест за коронавирус на реципиентката е бил отрицателен.

Черният дроб на донора също е трансплантиран на друг пациент, който е изписан от болницата 35 дни след операцията.